Radnici Kutjeva: Nećemo dopustiti gašenje pogona

Autor: Agencija VLM , 20. ožujak 2013. u 13:12
Photo: Dusko Mirkovic/PIXSELL

‘U tvrtki koja je imala prije devet godina 970 zaposlenika kada ju je preuzeo naš sadašnji vlasnik Enver Moralić sada je u njoj 700 radnika.’

Zbog smanjenja obima proizvodnje u pojedinim proizvodnim jedinicama te sve češće najave gašenja pojedinih proizvodnih pogona, a što uključuje i smanjenje broja radnika, glavni su razlog zbog čega su se sindikalni aktivisti Kutjeva d.d. odlučili na današnji mirni prosvjed ispred uprave zgrade u kojoj se danas održava sjednica Nadzornog odbora. Njima se pridružilo i nekoliko zaposlenika.

– U tvrtki koja je imala prije devet godina 970 zaposlenika kada ju je preuzeo naš sadašnji vlasnik Enver Moralić sada je u njoj 700 radnika. U tvrtki se stvara svakodnevna psihoza straha među radnicima zbog promjene naravi djelatnosti društva iz proizvodne u špekulativnu za koju nisu potrebni radnici. Ovim mirnim prosvjedom, ali i najavom štrajka upozorenja za 3. travanj pokušavamo preventivno djelovati, odnosno spriječiti gašenje pojedinih proizvodnih pogona, a time i nova otpuštanja radnika – objasnio je Vinko Jušić, predsjednik sindikata u Kutjevu d.d. Zaposlenici su nezadovoljni, dodao je, što vlasnik nije izvršio ulagačke obveze koje je preuzeo prilikom kupnje tvrtke, odnosno što se nije ulagalo u pojedine pogone zbog čega su oni sada nekonkurentni.

– Ulaganja u pojedinim proizvodnim pogonima su niža od stope akumulacije. S druge strane naše se tvrtka prezaduživala kako bi preuzela neka druga društva kao što su Đakovačka vina, Gušti, pčelarsku zadruga Melita. Smatramo da se u tvrtki radi negativna selekcija kadrova tako u komercijali vina imamo sve veći broj komercijalista i službenih automobila, a sve manju prodaju i naplatu vina – poručio je Jušić Željko Jurić, predsjednik Radničkog vijeća i član nadzornog odbora dodaje da je po dnevnom redu sjednice NO očito da bi uskoro trebalo doći do gašenja Požežanke u kojoj radi 150 radnika te biljne kooperacije jer će se upravo o njihovim rezultatima raspravljati.

– Pretpostavljam da će danas dati rokove za ove dvije jedinice u kojima bi one trebale pokazati rezultate, ali oni to ne mogu bez ulaganja kojih svih ovih godina nije bilo. Mi upravi konstantno šaljemo svoje primjedbe, ali nas se do sada nije uvažavalo kao ravnopravne socijalne partnere pa je i to razlog da im skrenemo pozornost da smo živi i da ćemo se boriti za radna mjesta – istaknuo je Jurić s kojim zajedno prosvjeduje četrdesetak zaposlenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close