Radnici karlovačke Čistoće pristali na smanjenje osnovice plaće za dva posto

Autor: Agencija VLM , 06. siječanj 2015. u 14:55
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Članovi sindikata pristali su također i da im se božićnica i regres ukinu do daljnjega.

Djelatnici karlovačke gradske tvrtke Čistoća ipak neće štrajkati. Ta je mogućnost bila najavljena obzirom na mogući ishod pregovora Novog sindikata, te vodstva tvrtke.

Ostali već potpisali ugovor

– S Upravom smo došli do dogovora da se radnicima smanji osnovica plaće za dva posto, te da se odreknu božićnice i regresa do daljnjega. Na te su uvjete Uprave tvrtke i Grada radnici pristali. Naime, bilo je radnika, članova sindikata, koji su ustrajali u tome da štrajkamo, obzirom da Uprava nije poštivala naš zahtjev da se ukidanje božićnice i regresa ograniči samo na 2015. godinu.

No, većina ipak nije bila za to, već su nam kao sindikatu dali pristanak da potpišemo novi Kolektivni ugovor – kazao je Ivica Ban, povjerenik Novog sindikata za Karlovac, te u Čistoći.

Sve su gradske tvrtke i ustanove, te gradska uprava već prije mjesec dana potpisale nove kolektivne ugovore u kojima se djelatnicima smanjuju plaće za šest do dva posto, te im se do daljnjega, do stvaranja boljih materijalnih uvjeta, ukida isplata božićnica i regresa.

Novi sindikat koji u Čistoći ima najviše članova, najduže je ustrajao u pregovorima kojima su radnicima htjeli osigurati bolje uvjete, te da se ukidanje nekih prava radnika ograniči samo na 2015. godinu.

Borba za bolje uvjete

– Od 140 djelatnika Čistoće njih je 80 u Novom sindikatu, a polovica našeg članstva potpisala je da želi u štrajkt ukoliko Uprava ne prihvati naš glavni uvjet za ograničavanje ukidanja božićnica i regresa.

No, i radnike treba razumijeti, vremena su nesigurna, stoga smo zaključili kako ćemo borbu za bolje radne uvjete, pa makar i štrajkom, nastaviti iduće godine – pojasnio je i stav radnika I. Ban.

Komentirajte prvi

New Report

Close