Radnici Coninga mjesecima bez plaće, spašava ih država?

Autor: Agencija VLM , 28. svibanj 2013. u 11:16
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Što je konkretno predmet sporazuma, te koliko je točno dug Ministarstva prema Coningu jučer nitko nije otkrivao

Radnici Coninga prestaju sa štrajkom i vraćaju se na posao, rekao je jučer u Varaždinu novinarima Ivan Kovačević iz Sindikata graditeljstva Hrvatske, nakon sastanka s Upravom Coninga na kojem je dogovorena isplata devet neisplaćenih plaća. Radi se o šest plaća iz 2012. godine i tri plaće iz ove godine.

– Sredstva za isplatu plaća bit će namaknuta naplatom potraživanja od Ministarstva vanjskih poslova s kojim se Coning nagodio- kazao je Kovačević koji novinarima nije ipak mogao reći o kojem se iznosu radi, te što je bio predmet nagodbe. Kazao je samo kako vjeruje da će novac na račun Coninga sjesti u "vrlo kratkom roku".

– Mi se ne miješamo u poslovnu politiku tvrtke i neke stvari morate pitati njih. Ono što možemo reći je da su sredstva dostatna za isplatu potraživanja u neto iznosu. Porezi i doprinosi pak ulaze u predstečajnu nagodbu i na taj način će se riješiti – kazao je Kovačević. Podsjetimo, Coning je u postupak predstečajne negodbe ušao početkom travnja, kada je tvrtci Coning d.d. pripojeno i pet društava iz Coning Grupe, koja su prestala postojati kao pravne osobe. A osim o isplati plaća, na sastanku s Upravom bilo je riječi i o rješavanju problema radnih dana ljudi koji su bili u štrajku, jer oni koji su štrajkali nisu dobili tu plaću za travanj. Prema Kovačevićevim riječima i to bi trebalo biti riješeno tijekom današnjeg dana.

Što se tiče sadržaja tog dogovora više detalja jučer nismo uspjeli niti od Uprave Coninga, a niti od Ministarstva vanjskih poslova. Na obje adrese upitali smo koliki je dug Ministarstva prema Coningu, da li je Coning pristao na smanjenje potraživanja, te kada će početi isplata.

– S obzirom da postupci s trgovačkim društvom Coning Inženjering nisu dovršeni, Ministarstvo nije u mogućnosti dostaviti tražene podatke niti komentirati informacije – kratko su poručili iz Ministarstva, a iz Coninga se do zaključenja broja nisu oglasili.

U Coningu je trenutno zaposleno 120 radnika ili 40 manje nego 21. veljače kada su radnici stupili u štrajk.

– Tko je imao kamo otišao je – komentirao je Vidaček dodavši da Coning radnicima za plaće duguje šest i pol milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close