‘Banke igraju igrice s Dalekovodom, ne želimo plaćati tuđe propuste!’

Autor: Darko Bičak , 19. studeni 2012. u 12:41
PXL

Radnici Dalekovoda poručili su s današnjeg prosvjeda da ne žele plaćati cijenu nečijih propusta iz prošlosti već da žele svoje zarađene plaće.

Radnici Dalekovoda poručili su s današnjeg prosvjeda u sjedištu tvrtke u Zagrebu da oni ne žele plaćati cijenu nečijih propusta iz prošlosti već da samo žele svoje zarađene plaće.

Naime, zbog blokade računa od strane nekoliko banaka, Dalekovod, iako prema riječima Uprave ima novaca, ne može svojim radnicima već dva mjeseca isplatiti plaće. Sindikalni čelnici pojašnjavaju da je Dalekovod u prethodnim godinama napravio dug prema bankama od 500-injak milijuna kuna. No, isto tako navode da tvrtka ima puno posla te da radnici imaju veliki broj prekovremenih sati, a radne su im gotovo i sve subote.

Sindikalisti i radnici optužuju banke da igraju svoje igrice s Dalekovodom, a traže da se u rješavanje problema uključi i država. Ukoliko se u narednih nekoliko dana radnicima ne isplate plaće, najavljeno je da će se veliki broj od ukupno 1700 njih priključiti veilikim sindikalnim prosvjedima ispred Vlade na Markovom trgu u četvrtak. 

Ta kompanija, kako se čulo, ima sve više posla na stranim tržištima te radnici rade 'punom parom' i ne žele plaćati 'cijenu prošlosti'. U sklopu tog okupljanja ispred Dalekovoda održana je i konferencija za medije na kojoj su predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) i njegovog ogranka u toj tvrtki upozorili da je Dalekovod samo još jedan primjer 'igara' banaka i drugih institucija oko industrijskih pogona što su ocijenili nedopustivim.

Unatoč sve većem obimu posla, zbog čega rade i vikendima, i prekovremeno, oko 1.700 radnika Dalekovoda nisu dobili plaće za rujan, a nisu sigurni ni da će ih sutra dobiti za listopad, te stoga od uprave traže da im se obje plaće isplate do kraja ovog tjedna.

U suprotnom će poduzeti sve zakonom dozvoljene sindikalne akcije, među kojima bi mogao biti i štrajk, pa i stečaj, ali se i nadaju da do tog neće doći.

Plaće, za što treba oko 6 milijuna kuna, nisu dobili, koliko znaju, jer je račun Dalekovoda blokiran nekoliko tjedana i to zbog nekih 'starih' dugovanja, s kojima radnici, kako su kazali, nemaju ništa. Oni žele samo raditi i za to dobiti plaće, koje su u toj tvrtki prosječno mjesečno 4,5 do 5 tisuća kuna.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Vedran Dragičević kazao je da se dugovanja Dalekovoda za koja znaju kreću oko pola milijarde kuna, da se priča i o 3 milijarde kuna, ali i da je uprava rekla da imaju novca i da će plaće isplatiti čim se odblokira račun.

Ispred uprave medijima se danas obratila glasnogovornica Dalekovoda Ivana Radić objasnivši da je novi predsjednik Uprave Matjaž Gorjup (od prije dva mjeseca ta tvrtka ima novu upravu) danas na putu pa ne može dati izjave.

Kazala je da radnici imaju pravo tražiti svoje plaće, a da uprava vodi razgovore s najvećim vjerovnicima, bankama, i nadaju se riješit situaciju u kojoj se tvrtka našla pa i isplatiti plaće.

Na pitanje o kojim se bankama radi, i je li istina da je račun prvo blokirala Zagrebačka banka, a potom i Hrvatska poštanska banka, kako se čulo od radnika, Radić je kazala da ne želi to komentirati te da je proces pregovora u tijeku.

Vjeruje da će do kraja ovog tjedna moći isplatiti obje plaće i da to ne bi trebalo doći u pitanje, dok je za spomenute iznose dugovanja i zašto su nastali rekla da je to stvar njihove uprave, da su oni stručni i da će to riješiti.

Budućnost tvrtke nije upitna jer imaju dosta dogovorenog posla s čvrstim rokovima koje treba ispuniti. Trenutno im je najveći posao za Norvešku za više od 100 milijuna eura, a najavljeni su i drugi poslovi za Europu, i sigurno im ne bi dobro došao nikakav štrajk ni zastoj u poslovanju, 

Komentirajte prvi

New Report

Close