Radnici Adria čelika odbili ugovore, tvrde da su zelenaški

Autor: Poslovni dnevnik , 13. siječanj 2015. u 21:59
U željezari je zaposleno 200 radnika/I. Čagalj/PIXSELL

Traže očitovanje člana NO-a T. Wagnera, tvrde da ugovori nisu u skladu s hrvatskim zakonima.

Split Radnici splitske željezare Adria čelik odbili su u utorak potpisati ugovore na neodređeno, ocjenjujući ih nezakonitima i lihvarskima.

Članu NO-a Tobiasu Wagneru dali su rok do danas u 14 sati da se očituje o njihovim primjedbama. Sindikalist Zvonimir Duvnjak kaže da je u ugovore stavljena klauzula da se radnici odriču svojih potraživanja i razlike plaće zbog koje su prethodno tužili poslodavca. "Odlučili smo ugovore ne potpisati jer su zelenaški. Pravnik Sindikata metalaca nam je rekao da te ugovore ne potpisujemo jer nisu u skladu sa zakonima naše zemlje. Dok se to ne ispravi, ništa od potpisivanja", rekao je Duvnjak nakon skupa kojemu se odazvalo 120 radnika.

"Ako nakon primjedbi novi ugovori budu prihvatljivi, radnicima ćemo preporučiti da ih potpišu", rekao je predsjednik Sindikata metalaca Vedran Dragičević. Napomenuo je da u splitskoj željezari sve ide prema obnovi proizvodnje jer stečaj nikome nije u interesu. Od vlasnika, njemačkog državljanina Edgara Schumahersa, očekuje da završi pregovore sa strateškim partnerima. Svaki radnik od poslodavca potražuje oko 20.000 kn i tri plaće. U željezari je zaposleno 200 radnika i svi su dosad imali ugovore na određeno. Svi su na čekanju, a iz stečajne mase bivši se radnici još nisu naplatili.  

Komentirajte prvi

New Report

Close