Radni spor: MORH mora vojniku isplatiti 293.000 kuna

Autor: Poslovni.hr , 21. studeni 2017. u 08:41
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Svjestan problema, MORH već godinama u proračunima osigurava sredstva za izgubljene tužbe.

Zbog neplaćenih dodataka na plaću, noćnih i prekovremenih sati te vikend-dežurstava i prekovremenog rada tijekom devet godina, Republika Hrvatska vojniku Tomislavu M. iz Varaždina morat će isplatiti čak 293.000 kuna, koje će s kamatama znatno premašiti brojku od 300.000 kuna.

Uz sve to morat će mu platiti i troškove postupka u iznosu od 55.000 kuna, odlučio je tako nepravomoćnom presudom Općinski sud u Karlovcu, piše Jutarnji list.

Prema službenim podacima iz Godišnjeg izvještaja o obrani za 2016. godinu, protiv MORH-a se vodilo 4159 tužbi iz područja radnih sporova. Samo prošle godine Ministarstvo obrane dobilo je novih 1596 novih tužbi iz tog područja. Najvećim dijelom, stoji u izvješću, tužbe se odnose na prekovremeni rad, rad u turnusu, dežurstva i stražu.

Ono što vojnika Tomislava M. izdvaja iz mase stotina drugih jest presuđena svota, jer dosad javnosti nije poznato da bi nekom od djelatnih vojnih osoba bio dosuđen toliko velik odštetni iznos. Poznat je i slučaj petorice pripadnika protupožarne eskadrile HRZ-a, kojima je prema sudskoj presudi MORH morao platiti nešto više od milijun kuna jer im nije uredno isplaćivao dodatke na plaću za prekovremeni rad, rad noću, rad u drugoj smjeni te rad subotom i nedjeljom za razdoblje od 2003. do 2006. godine.

Svjestan problema, MORH već godinama u proračunima osigurava sredstva za izgubljene tužbe.

Komentirajte prvi

New Report

Close