Radioaktivni otpad bolnica prerano bacila u smeće

Autor: Poslovni.hr/HRT , 08. ožujak 2013. u 18:08
Ilustracija (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Radioaktivni otpad otkriven je zahvaljujući nadzornom sustavu na ulazu odlagališta Jakuševec.

Radioaktivni otpad koji je 25. veljače otkriven u kamionu Čistoće na zagrebačkom odlagalištu Jakuševec potječe iz jedne od zagrebačkih bolnica gdje je prerano odložen među komunalni otpad. Radi se o molibdenskoj koloni korištenoj u dijagnostičkim postupcima nuklearne medicine, piše HRT. 

U kojoj su bolnici pogriješili i opasni radioaktivni optad zajedno s komunalnim poslali na odlagalište Jakuševec istražuje policija. Neslužbeno se govori da je kamion Čistoće otpad pokupio u blizini Kliničke bolnice Dubrava čiji ravnatelj dr. Dragan Korolija Marinić za Hrvatski radio tvrdi da otpad sigurno ne potječe iz njegove bolnice, te da je to već interno istražio.

Molibdenska kolona koristi se za generiranje tehnecija potrebnog za dijagnostičke postupke u nuklearnoj medicini. Trebala bi se u posebnom prostoru bolnice čuvati najmanje tri mjeseca, no u ovom slučaju nije bilo tako – unatoč svemu, ravnatelj zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost doc. Dragan Kubelka, čija je inspekcija intervenirala na Jakuševcu, smiruje javnost i tvrdi da opasnosti nema. 'U ovome slučaju radi se o kratkoživućem radioaktivnom materijalu. Kao i u ovom slučaju, ako je došlo da nije bio pod kontrolom jačina takvih izvora je vrlo mala i oni ne mogu ugroziti život stanovnika Zagreba', rekao je.

Radioaktivni otpad otkriven je zahvaljujući nadzornom sustavu na ulazu odlagališta Jakuševec. Naime, opasni otpad koji je istovareni aktivirao je alarm na deponiju te je on automatski prenio to upozorenje Državnom zavodu za radiološku i nuklearnu sigurnost. Vrlo brzo za opasni otpad pročulo se u obližnjem naselju. Ratka Bedekovića iz Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec najviše brine što se slučaj pokušalo zataškati.  'Od zatvaranja spalionice PUTO nitko ne zna gdje završava opasni otpad. Mi smo slučajno saznali za čitavu priču. Ja sam nazvao Zavod za nuklearnu sigurnost i inspektorica koja se javila je rekla da nema potrebe da se to objavljuje u medijima', rekao je.

Optužbe na svoj račun za pokušaj zataškavanja odbacuju u nadležnom Zavodu ističući da su priopćenje o otkrivanju otpada na svojim stranicama objavili 28. veljače – no na Jakuševcu podsjećaju da je slučaj otkriven tri dana ranije. Direktor Čistoće Branimir Valašek tvrdi da radnici nisu ozračeni, a Državni zavod ustvrdio je da opasnosti za radnike, stanovnike i okoliš nema.

Dežurni službenik utvrdio je da je doza zračenja unutar kamiona povećana. Stručni tehnički servis izuzeo je radioaktivni materijal. Nakon toga kamion je ponovno provjeren te je, nakon utvrđivanja da nema povećane radioaktivnosti, pušten u redoviti rad. Prema utvrđenom, ne postoji opasnost za zdravlje radnika i okoliš, stoji u priopćenju Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost. U Zagrebu je inače 17 izvora opasnog ionizirajućeg zračenja – osim bolnica na popisu su IGH, Institut Ruđer Bošković, pivovara te neki zavodi i servisi.

Komentirajte prvi

New Report

Close