Radio taksisti krenuli u pravnu bitku protiv Ubera

Autor: Darko Bičak , 02. veljača 2017. u 07:54
Foto: Reuters

Obrtnička komora smatra da se ne može reklamirati ilegalna djelatnost.

Hrvatska obrtnička komora je jučer krenula u pravnu bitku protiv Ubera podizanjem tužbe na Trgovačkom sudu u Zagrebu zbog poticanja na nelegalni prijevoz putnika.

Kako je pojasnio Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a, od suda se traži da zabrani "zavaravajuće i nedopušteno" oglašavanje Uberovih usluga. Pravorijek o legalnosti same djelatnosti Ubera će donijeti nadležno Ministarstvo prometa koje je ovih dana i formiralo stručno povjerenstvo koje će donijeti pravorijek. Obrtnici tvrde da Uber Croatia oglašava nelegalni prijevoz putnika osobnim automobilom, što je u stvari autotaksi prijevoz, ali bez licence i dozvole, čime potiče nelojalnu konkurenciju.

"Odlučili smo podnijeti tužbu jer se uporno krši zakon i smanjuje mogućnost svima onima koji posluju legalno da ostvaruju materijalnu dobit za sebe i svoje obitelji. Svaka konkurencija je dobra, ali HOK neće stati iza onih koji ne poštuju zakone", rekao je Ranogajec. S druge strane, jučer je HOK-u upućeno i otvoreno pismo dijela taksista obrtnika koji smatraju da je tužba Komore protiv Ubera nepotrebna te da je oni ne podržavaju.

Iz samog Ubera su komentirali da za sad tužbu nisu primili. No, pojašnjavaju da Uber Croatia pruža usluge marketinga i promidžbe dok Uber platforma povezuje korisnike i vozače. "Uber nije trgovačko društvo za pružanje usluga prijevoza, ne zapošljava vozače, ne posjeduje vlastita vozila i surađuje samo s pravnim osobama kojih je u godinu dana angažirano više od 1000", kažu u Uberu.

Komentari (5)
Pogledajte sve

I običnim taksistima ukinuti birokraciju iliti staviti sve u isti položaj…


Cijeli koncept davanja nekih koncesija za taxi prijevoz je zastario i nema smisla u 21.stoljecu. Tehnologija je isla naprijed i pruza ljudima bolje mogucnosti. Stoga cijeli koncept licenci treba ukinuti kako bi se potaknule inovacije i slobodno trziste.

Nikada to nije niti imalo smisla po istoj osnovi koju je gore naveo Kirin. Razlika je danas samo u tome što je tehnologija svu tu nepravdu i besmisao dovela do groteskno očitih razina što birokrati i centralni planeri svih boja i oblika više ne mogu opravdavati i zagovarati floskulama poput “općeg dobra”. Slobodno tržište pobjeđuje.

Cijeli koncept davanja nekih koncesija za taxi prijevoz je zastario i nema smisla u 21.stoljecu. Tehnologija je isla naprijed i pruza ljudima bolje mogucnosti. Stoga cijeli koncept licenci treba ukinuti kako bi se potaknule inovacije i slobodno trziste.

Obrtnička komora je reketarsko društvo od kojega koristi ima mala nakupina uhljeba i kokošara i za koje je Uber aplikacija svemirski brod! Odmah ih prebaciti na tržišnu osnovu!

New Report

Close