Računi za građane svakako će rasti, o komunalcima ovisi koliko

Autor: Agencija VLM , 19. prosinac 2012. u 12:20
Ilustracija (Foto: Marko Jurinec/PIXSELL)

Pretovarne stanicebit će u Ivancu, Varaždinu, Zaboku, Čakovcu, Đurđevcu i Križevcima

Nakon dugih navlačenja, upitnosti projekta, preustroja iz javne ustanove u trgovačko društvo i promjene direktora Nede Cepića, Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica u Koprivničkom Ivancu počeo je dobivati "obrise". U rujnu je predan, a ovih dana upotpunjen, zahtjev za lokacijsku dozvolu.

– Do kraja siječnja očekujemo ishođenje lokacijske. Odlukom Vlade RH projekt u trećem kvartalu 2013. ide na strukturne fondove EU – kaže Mladen Jozinović, direktor Piškornice. U centru će se obrađivati sav miješani komunalni otpad Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije. Vrijednost projekta je 67 milijuna eura. Za sam centar potrebno je 55, a 12 milijuna RCGO će upotrijebiti za sanaciju svih 29 odlagališta otpada SZ Hrvatske. Od 55 mil. eura Europa će sufinancirati 85 posto, a ostatak će pokriti RCGO. Naime, Fond za zaštitu okoliša dati će im beskamatni zajam.

– U proračunu RH za 2014. za tu nam je svrhu predviđeno 68 mil. kuna – kaže i dodaje kako učešće Europe nije nešto što "visi". – Vlada je tako ispregovarala s Europom. Sestrinski projekti Kaštijun i Marišćina već se grade. A mi smo prioritet u strukturnim fondovima – kaže. Natječaj za građevinske radove predviđa za četvrti kvartal 2013. Tražit će se ponuda "ključ u ruke", a gradnja bi trebala početi na proljeće 2014. godine. No, ono što najviše zanima građane je račun za smeće koji će im stizati.

– Mislim da neće značajno rasti cijena. Neće to biti 100, a ni 50 posto. No u ovom trenutku teško je reći konkretno, jer cijena će ovisiti i o prilagodbi svake od komunalnih tvrtki na terenu, njihovom smanjenju troškova – kaže Jozinović.

Pojasnimo, lokalni će komunalci dovoziti smeće do jedne od šest "transfer stanica", koje će biti u Varaždinu (vjerojatno Motičnjak, ali još jedino nije potvrđeno), Zaboku (Gubaševo), Ivancu (Jerovec), Čakovcu (Totovec) te dvije manje u Križevcima i Đurđevcu. Odatle će ga RCGO, svojim resursima prevoziti do K. Ivanca i za tu dionicu svim će "sjevernjacima" naplaćivati jednako. Četveročlana obitelj u Hrvatskoj godišnje proizvede oko tonu otpada. U Marišćini i Kaštijunu trenutno se cijena obrade tone otpada kreće oko 100 eura, u Europi uglavnom nije išla preko 105 eura, a sad je čak 80 eura. Stoga se prosječnih 100 eura za obradu tone otpada jedne obitelji godišnje može podijeliti s 12 mjeseci i dobivamo oko 60 kuna mjesečno.

Na to, dakle, treba dodati trošak prikupljanja i odvoza smeća od kuće do jedne od transfer stanica. I upravo na toj stavci vidjet će se razlika od općine do općine. No valja napomenuti da će komunalci morati smanjiti svoj dio cijene, jer će imati manji obim posla! I za kraj, prenosimo obećanje Mladena Jozinovića: "U Piškornici neće biti spaljivanja, ni opasnog otpada!" Mještane u okolici Piškornice najviše zanima što će im donijeti toliki promet kamionima. Direktor Jozinović objašnjava da će buduća četverotračna Podravska magistrala ići točno uz RCGO. Jedino bi, tada, međimursko smeće dolazilo običnom cestom (iz smjera Đelekovca), kao i manje količine iz Đurđevca i Križevaca.

– No projektiramo pravac od kolosijeka HŽ-a u industrijskoj zoni u K. Ivancu do Piškornice. Kad prođe "vijek" kamiona s pomičnim podom, kroz 5 godina, prešli bi na dovoz vlakovima – kaže te dodaje da su potpisani ugovori o isporuci smeća, na rok od trideset godina, sa svima u četiri županije osim s Koprivnicom i Sokolovcom.

Iako Grad Koprivnica na službenoj web stranici još uvijek ističe opsežne "primjedbe na Studiju utjecaja na okoliš", Jozinović kaže da je zadovoljan pregovorima te da je to, ipak, u ingerenciji ministarstva. Nakon nekadašnjih sukoba, reklo bi se, i pregovori su pomak!

Komentirajte prvi

New Report

Close