Računalni kriminalitet uzeo 1,8 mil. kn

Autor: Poslovni dnevnik , 12. ožujak 2015. u 21:59
Kristina Posavec, MUP/L. Stanzl/PIXSELL

HUB pokrenuo stranicu sigurnostnainternetu.hr.

Gotovo svaka druga osoba u Hrvatskoj otkriva lozinku ili PIN drugima ili ih zapisuje na papir, a njih 42% ne skriva PIN na bankomatu ili trgovini, pokazalo je istraživanje koje je Hrvatska udruga banaka (HUB) provela u siječnju.

Samo se 27% ispitanih smatra dobro informiranima o zaštiti od internetskih napada, dok je čak 41% ispitanika odgovorilo da nisu dovoljno ili uopće informirani. To je porazan rezultat koji je potaknuo da se nešto poduzme, rekao je direktor HUB-a Zoran Bohaček. Stoga je HUB, s bankama, pokrenuo stranicu sigurnostnainternetu.hr, koja sadrži primjere najčešćih prijevara te savjete za zaštitu. Istraživanje pokazuje i da čak 84% ispitanika klika linkove i učitava privitke iz e-mail poruka koje dolaze od nepoznatih izvora, a njih 88% se nikad ne odjavlje sa stranica internetskoga bankarstva.

Voditeljica Odjela za visokotehnološki kriminalitet MUP-a Kristina Posavec rekla je kako je zahvaljujući suradnji s institucijama poput HUB-a ili HNB-a, ali i međunarodnoj suradnji, lani šteta od računalnoga kriminaliteta iznosila nešto više od 1,8 mil. kn, iako je vrijednost pokušaja neovlaštenih transakcija bila viša od 30 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close