Racije inspektora u europskim energetskim kompanijama

Autor: Danijel Patrik Brčić , 19. svibanj 2006. u 06:30

Inspektori su posjetili austrijski OMV, belgijsku grupu Fluxys i Distrigas, njemačke dobavljače zemnog plina RWE in E.ON, francuskI Gaz de France i mađarski MVM

Predstavnici Europske komisije prekjučer su obavili nenajavljen inspekcijski pregled kod velikih proizvođača zemnog plina u pet država članica Europske unije. Kako je jučer potvrđeno u Bruxellesu, inspektori su posjetili poduzeća u Njemčkoj, Italiji, Francuskoj, Belgiji i Austriji. Također su bili u Mađarskoj gdje su pregledali poslovanje proizvođača električne energije. Prema informacijama iz Europske komisije, nenajavljen posjet inspektora u šest članica EU obrazložili su činjenicom da su kompanije u tim zemljama osumnjičene za kršenje zakona povezanih s konkurentnosti, koja zabranjuje poslovnu praksu dogovaranja cijena i zloporabu (pre)vladujućeg položaja na tržištu.Imena poduzeća u kojima su inspektori Europske komisije obavili pregled u Bruxellesu nisu željeli objaviti jer su nenajavljeni pregledi tek prvi korak u istrazi za povredu pravila konkurentnosti. S time da su iz EK također kazali kako činjenica du su pregledi izvršeni ne znači da su poduzeća pod istragom učinila išta čime bi povrijedila zakone Unije. Prema informacijama kojima raspolaže francuska tiskovna agencija AFP, inspektori su posjetili austrijsku energetsku kompaniju OMV, belgijsku grupu Fluxys i Distrigas, njemačke dobavljače zemnog plina RWE in E.ON, francusku kompaniju Gaz de France i mađarsku energetsku tvrtku MVM. Francuska agencija nadalje tvrdi kako su inspektori tražili dokaze da su plinske kompanije uskraćivale pristup do plinovoda i skladišnih objekata, te da su među sobom podijelila tržište, a time ometali pravila konkurentnosti. Pregledano je i poslovanje nekoliko energetskih kompanija u Italiji, ali strane agencije nisu uspjele doznati o kojima je riječ.

Što se tiče same istrage, ona je započela još prošle godine nakon serije neuspješnih pokušaja otvaranja nacionalnih energetskih tržišta za konkurenciju. Od svih kompanija osumnjičenih za povredu konkurentnosti, inspektori su se najviše zadržali u belgijskoj kompaniji Distrigas, a ovo je bio treći upad europskih inspektora u sjedište poduzeća kako bi potvrdili svoje sumnje u nezakonitost poslovanja tvrtke. Naime, Bruxelles sumnjiči upravu kompanije da je utjecala na liberalizaciju energetskog tržišta Belgije jer su najveće klijente vezali dugogodišnjim ugovorima da od Distrigasa moraju kupovati zemni plin.
Da su tvrtku posjetili inspektori potvrdio je i glasnogovornik kompanije, ali nije želio komentirati zašto su bili tamo. Istovremeno je i glasnogovornik Europske komisije za tržišno natjecanje Jonaathan Todd održao tiskovnu konferenciju gdje je potvrdio da će istraga biti završena tek za godinu dana. Osim toga, rekao je i kako je Europska komisija pokušavala godinama urazumiti energetske kompanije i upozoriti ih na kršenje zakona o tržišnom natjecanju, ali bez ikakvog rezultata.
Tek kada su početkom ove godine počeli problemi s dobavom zemnog plina, Komisija se pokrenula i racijama po sjedištima plinskih kompanija započela s regulacijom europskog tržišta energentima.

Komentirajte prvi

New Report

Close