PwC: Tužba Zagreba protiv HT-a skočila na 390 mil. kuna

Autor: Bernard Ivezić , 04. ožujak 2012. u 22:00

U HT-u tvrde da je Grad Zagreb umanjio tužbu na 90 mil. kuna, ali revizor smatra da je rizik za HT dosegao čak 390 milijuna kuna

Zagrebački holding odjednom je utrostručio vrijednost tužbe protiv Hrvatskog telekoma zbog korištenja DTK infrastrukture na čak 390 milijuna kuna, piše u izvješću HT-a za 2011. godinu. Štoviše, revizor PricewaterhouseCoopers (PwC) stavio je poseban naglasak na tu bilješku namijenjenu dioničarima HT-a.

U prethodnim je izvješćima redovito pisalo da je tužba koju je u rujnu 2008. godine protiv HT-a zbog neplaćenih naknada za korištenje DTK podigao Digitalni grad, podružnica Zagrebačkog holdinga, iznosila 120 milijuna kuna s uključenim kamatama. Sada pak revizorica PwC-a Tamara Maćašović navodi da je taj iznos bitno veći. “Grupa HT je u sporu zbog vlasništva nad DTK imovinom na području Grada Zagreba kao i zbog zahtjeva za plaćanjem vezano uz korištenje te imovine u prošlosti”, pojašnjava Maćašović te dodaje da u HT-u nisu napravljena nikakva usklađivanja imovine i obveza po tom pitanju.U HT-u odgovaraju da nije bilo potrebe za usklađivanjima jer je DTK njihova imovina. “Podružnica Zagrebačkog holdinga Digitalni grad smanjila je visinu tužbenog zahtjeva sa 120 na 90 milijuna kuna na godišnjoj razini, što za tri godine iznosi 270 milijuna kuna, kao rezultat ishođenih potvrda o pravu puta od strane HT-a te će HT i dalje, u skladu s važećim propisima, nastaviti s ishođenjem potvrda o pravu puta”, pojašnjavaju u HT-u. Dodaju da su u više navrata predlagali da se međusobni odnosi HT-a i Grada Zagreba, kao vlasnika javnih površina i drugog gradskog zemljišta, riješe sukladno važećim propisima sklapanjem ugovora o služnosti korištenja javnih površina i drugih gradskih nekretnina.

“Budući da se odnosi između gradskih struktura i HT-a nisu rješavali, nego čak zaoštravali, HT je kao infrastrukturni operater, sukladno Zakonu o elektroničkim komunikacijama, zatražio i dobio od Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije veći broj potvrda o pravu puta na nekretninama u gradskom vlasništvu, te je odmah po dobivanju potvrda uplatio Gradu naknade za pravo puta”, pojašnjavaju u HT-u.Iz Grada zasad ne žele komentirati ništa. Ivana Krivić, voditeljica podružnice Digitalni grad, poručila je da ne želi komentirati sudske procese koji su u tijeku. U međuvremenu je Digitalni grad sklopio 18 ugovora o pristupu i korištenju DTK s operaterima, šest ugovora o korištenju te infrastrukture u naselju Novi Jelkovec i tri ugovora o zakupu prostora i instaliranju opreme mobilnih operatera po objektima u vlasništvu Holdinga.Revizor PwC navodi da HT još nije riješio pitanje vlasništva nad DTK knjigovodstvene vrijednosti 885 milijuna kuna.




Komentirajte prvi

New Report

Close