Putovnicama i do milijardu eura

Autor: Suzana Varošanec , 14. listopad 2015. u 22:00
Belgija, Francuska, Italija i Luksemburg na istom mjestu kao i prije 10 godina/FOTOLIA

Prema procijenjenoj slobodi kretanja Hrvatska je na 22. mjestu, no lošija je od susjednih zemljama članica EU, Italije (3.), Mađarske (9.) i Slovenije (11.).

Malta vodi najuspješniji program dobivanja državljanstva na osnovi investicija, čime je u proteklih 18 mjeseci uprihodila milijardu eura, popevši se tako na 7. mjesto najvrednijih putovnica na svijetu.

Pokazuje to indeks viznih ograničenja (Visa Restrictions Index), koji je objavio Henley&Partners, švicarska pravna tvrtka specijalizirana za pitanja planiranja državljanstva. Njemačka i Velika Britanija na vrhu su s bezviznim režimom za čak 173 zemlje od njih ukupno 218. Finska, Švedska i SAD pali su na drugo mjesto. S druge strane, najnepoželjnije putovnice na svijetu pripadaju Afganistanu, Iraku, Somaliji, Pakistanu te Siriji, a upravo iz Afganistana, Pakistana i Sirije dolazi najveći broj izbjeglica i migranata na ruti koja prolazi i kroz našu zemlju. Indeks je zapravo svjetsko rangiranje zemalja prema procijenjenoj slobodi kretanja što je uživaju građani pojedine zemlje.

Hrvatska je na respektabilnom 22. mjestu, ali ipak lošije stoji u usporedbi sa susjednim zemljama koje su članice EU, konkretnije s Italijom (3.), Mađarskom (9.) i Slovenijom (11.) Vizni režimi oblikuju mogućnosti da putujemo preko granica te snažno utječu i na odnose između zemalja. Govore i o diplomatskim odnosima i načelu uzajamnosti, ali i o siguronosnim rizicima. Uz redoviti godišnji izvještaj tvrtka Henley&Partners objavila je i kumulativne podatke za posljednje desetljeće. Usporedba indeksa 2015. s prethodnim godinama daje mnoge zanimljive podatke. Ujednjeni Arapski Emirati katapultirani su u središte pažnje s najvećim skokom na listi, i to s 55. na 40. mjesto.

To je ujedno zemlja s najvećim napretkom na listi u posljednjih deset godina i jedna od 22 zemlje koje su napredovale u odnosu na 2014. godinu. Članice EU poznate su po postojanosti na listi, pa su tako Belgija, Francuska, Italija i Luksemburg zadržali potpuno iste pozicije kao i prije deset godina. U prvih deset probili su se Finska, Mađarska, Malta, Slovačka i Južna Koreja. Tajvan, Albanija, BiH i Srbija proteklih su se deset godina popeli za više od deset mjesta, dok su Gvineja, Liberija, Sierra Leone i Bolivija zabilježili pad za 30-ak mjesta. Najviše uspjeha u prodoru prema vrhu ljestvice ostvarile su sve one zemlje koje su pokrenule program davanja državljanstva na temelju investicija. Uz spomenutu Maltu, tu je i Portugal, na četvrtom mjestu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close