Putovanje netaknutom prirodom Plitvičkih jezera

Autor: Poslovni.hr , 22. prosinac 2014. u 08:46
Plitvička jezera, TZO Plitvička jezera

Sve što imate priliku vidjeti oko sebe stvorila je majka priroda.

Najstariji hrvatski Nacionalni park, Plitvička jezera nalazi se u gustoj  šumi u unutrašnjosti Like između planina Male Kapele i Ličke Plješivice. Ulaskom u ovaj začarani i čaroban svijet prirode otkrit ćete neopisivu ljepotu 16 modrozelenih jezera međusobno povezanih prštavim slapovima i kaskadama, te predivnog životinjskog i biljnog svijeta. Ljepotu je prepoznao i UNESCO koji je Plitvička jezera proglasio dijelom svjetske prirodne baštine.

Znamenitosti koje ovdje možete posjetiti, domaća lička kuhinja koju možete probati, kuće u kojima možete odsjesti, biciklističke i pješačke staze na kojima se možete rekreirati sve je prilagođeno prirodnom skladu.

Ako ste jedan od onih koji mašta o pravom odmoru u prirodi, daleko od buke i stresa svakodnevice Plitvička jezera su pravo mjesto za vas. Sve što imate priliku vidjeti oko sebe stvorila je majka priroda.

Izleti i smještaj

Odmoriti se možete u nekom od dostupnih hotela, a ako se želite u potpunosti sjediniti s prirodom, na raspolaganju su vam dva kampa koji će vam omogućiti da u potpunosti upijete svu čaroliju Plitvičkih jezera.

Ako želite tijekom svog posjeta Plitvičkim jezerima istražiti i upoznati sve mistične ljepote okolnih krajeva, u svoje planove dodajte i nekoliko izleta koji će obogatiti vaše putovanje.  Zaljubljenike u speleologiju oduševiti će izleti u Pećinski park Grabovača i Baraćeve spilje. Ljubitelje znanosti, oduševit će  posjet Memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu nedaleko Gospića,

Putovanje planinama i poljima

Oko 150 kilometara brdskih puteva raspodijeljenih na četiri uređene biciklističke staze svim će ljubiteljima ove aktivnosti pružiti neograničenu zabavu. Ako ste profesionalni biciklist, vožnja ovim krajem bit će odličan trening za sljedeće natjecanje, dok će rekreativcima poslužiti kao idealan način za upoznavanje prirodnih ljepota i povijesti ovog šumovitog planinskog kraja.

Staza „Vrpile rock and roll“ svojim će vas pastirskim putevima odvesti sve do kršovitog Koreničkog polja, a svoje putovanje možete nastaviti stazom „Po polju“ koja prateći rječicu Maticu vodi do vidikovca s kojeg se pruža pogled na Mrsinj i Plješivicu. Želite li  uživati u prekrasnim panoramskim prizorima Plješivice i Mrsinja, staze „Obroncima Plješivice“ i „Oko Mrsinja“ će vas odvesti i na to putovanje.

Bilo da putujete s obitelji, prijateljima ili samostalno, na Plitvičkim jezerima ćete pronaći nešto  za sebe, možete se rekreirati, učiti ili jednostavno uživati u prirodnim ljepotama. Poučno rekreativne staze šumskih ekosustava „Čorkova uvala“ dužine 21 km  i „Plitvica“ dužine 9 km obogatit će vaše znanje o šumama i šumskim ekosustavima te o važnoj ulozi šuma u očuvanju jezera.

Planinarska staza Medveđak odvest će zaljubljenike u prirodu do tri vrha ovog brda s kojih  se pruža prekrasan pogled na dio Plitvičkih jezera i čitavo područje između Male Kapele i Ličke Plješivice.

Ljepotu ovih masiva planinari će doživjeti na uređenim stazama koje vode iz Korenice prema Mrsinj Gradu-Poljicama-Krbavici i Buniću te iz Korenice prema Plješivici. Skijaše rekreativce očekuje skijalište Mukinje na 700 metara nadmorske visine. Za avanturiste je stvoreno mjesto Bjelopolje u kojem se nalazi uzletna staza za paragliding i zmajare dužine 600 m i širine 300 m koja će vam omogućiti da okolicu Plitvičkih jezera vidite u jednom sasvim novom svjetlu.

Od manifestacija vas očekuje Novogodišnji piknik uz Plitvička jezera,  tradicionalno novogodišnje događanje koje svake godine plitvički radnici za svoje goste organiziraju ispred restorana Poljana. Uz domaće delicije-kiselo zelje, suho meso, kobasice, sir škripavac i kuhanu šljivovicu gosti se zabavljaju uz kulturno-umjetnički program i ličke tradicionalne igre. U svibnju možete uživati u danima medvjeđeg luka, događanja u organizaciji Općine Plitvička jezera i Turističke zajednice općine Plitvička jezera u sklopu kojih ćete uživati  u nastupima kulturno-umjetničkih društava i imati priliku kušati različite delicije spravljene s medvjeđim lukom. Posjetitelji zatim odlaze na obližnje lokacije gdje mogu brati medvjeđi luk u prirodnom staništu. U lipnju će oni natjecateljskog duha doći na svoje na Plitvičkom maratonu i na Adria Bike Maratonu.

Više informacija na www.hrvatska365.eu

Facebook: www.facebook.com/croatia.hr

Komentirajte prvi

New Report

Close