Putem registra javnosti dostupni podaci o onečišćivačima

Autor: Poslovni dnevnik , 23. prosinac 2014. u 22:00
Do 1. ožujka tekuće godine operater je obvezan dostaviti nadležnom tijelu u županiji ili Gradu Zagrebu

Nakon provjere podataka nadležno tijelo ih dostavlja do 15. lipnja tekuće godine Agenciji za zaštitu okoliša.

Registar onečišćenja okoliša je skup podataka o izvorima, vrsti, količini, načinu i mjestu ispuštanja, prijenosa i odlaganja onečišćujućih tvari i otpada u okoliš, a podaci se prikupljaju temeljem Pravilnika o Registru onečišćenja okoliša.

Osnovna svrha Registra je uspostava jedinstvenog registra koji se temelji na bazi podataka o onečišćivačima i ispuštanjima onečišćujućih tvari i otpada u okoliš. Baza podataka o onečišćivačima je javno dostupna na internetskim stranicama Agencije za zaštitu okoliša www.azo.hr

Svaka tvrtka koja obavlja delatnost propisanu Pravilnikom o Registru ili bilo koju drugu djelatnost putem koje se proizvodi otpad ili obavlja djelatnost gospodarenja otpadom obvezna je dostaviti podatke u Registar. Jesu li obveznici upisa u Registar, tvrtke mogu provjeriti u spomenutom Pravilniku koji mogu pronaći na internetskoj stranici http://www.azo.hr/PravilnikOROO.

Tvrtke imaju obvezu prikupiti podatke o ispuštanju, prijenosu i odlaganju onečišćujućih tvari i otpada u okoliš i ispuniti odgovarajuće obrasce tijekom siječnja i veljače tekuće godine za proteklu kalendarsku godinu. Do 1. ožujka tekuće godine operater je obvezan dostaviti nadležnom tijelu u županiji ili Gradu Zagrebu ispunjene obrasce s potpunim podacima. Sve informacije vezane uz ispunjavanje prijave podataka u Registar moguće je pronaći u nadležnom tijelu zaduženom za vođenje poslova Registra onečišćenja okoliša. Koje je tijelo nadležno u vašoj županiji ili Gradu Zagrebu možete provjeriti na http://www.azo.hr/RegistarOneciscavanjaOkolisaROO01  

Nadležno tijelo u suradnji s nadležnom inspekcijom osigurava provjeru dostavljenih podataka. Ako se utvrdi da prikupljeni podaci nisu potpuni ili točni, tada će  nadležno tijelo zatražiti ispravak ili dopunu podataka. Nakon provjere podataka nadležno tijelo ih dostavlja do 15. lipnja tekuće godine Agenciji za zaštitu okoliša koja izrađuje godišnji izvještaj na nivou države koji objavljuje na svojim internetskim stranicama do 15. prosinca tekuće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close