Pusić: Odluka Haškog suda je definitivna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. studeni 2012. u 15:35
Vesna Pusić (PXL)

Komentirajući najavu Srbije da će aktivirati predmete za zločine počinjene u akciji “Oluja”, otvoriti šest novih slučajeva te zatražiti od Haškog suda dokumente iz slučaja oslobođenih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić danas je izjavila kako je presuda Haškog suda “definitivna odluka i nema dalje”.

Komentirajući najavu Srbije da će aktivirati predmete za zločine počinjene u akciji "Oluja", otvoriti šest novih slučajeva te zatražiti od Haškog suda dokumente iz slučaja oslobođenih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić danas je izjavila kako je presuda Haškog suda "definitivna odluka i nema dalje".

Srbijanski državni tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević najavio je danas da će Srbija, nakon pravomoćnih oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, aktivirati predmete za zločine počinjene u akciji "Oluja" i otvoriti šest novih slučajeva na temelju dokaza koje posjeduje.

Vukčević je najavio da će tužiteljstvo od Haaškog tužilaštva tražiti dostavu dokaza iz predmeta protiv Gotovine i Markača.

Upitana za komentar, Pusić je novinarima nakon sjednice Vlade kazala kako Srbija može "odlučiti što god hoće".

"Odluka je međunarodnog suda – koji je iz tog razloga i formiran i obavio je cijeli posao koji je ustanovio UN – definitivna odluka i nema dalje", rekla je Pusić.

Dodala je kako razumije da, u uvjetima kada je sve proteklih godina politizirano, postoje različiti politički momenti. "Ali, kako je tako je", rekla je.

"Odlučili smo držati procedure, kad je kako ti se sviđa i kad je kako ti se ne sviđa. Držimo se institucionalne procedure i držat ćemo se, ta je procedura na snazi, važi za međunarodno pravo i u tom pogledu je to jedan i pravi saveznik", dodala je.

Upitana privatizira li predsjednik Opće skupštine Ujedinjenih naroda, bivši srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić svoju funkciju, budući da je, nakon oslobađajuće presude Gotovini i Markaču, nezadovoljan presudom najavio da će UN raspravljati o Haaškom sudu, Pusić je kratko odgovorila kako je Vijeće sigurnosti utemeljilo Haški sud. "I mislim da je na njima da reagiraju u ovom slučaju", kazala je Pusić.

Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je da nije upoznat s najavama iz Srbije te dodao da generali Gotovina i Markač ne mogu odgovarati za nešto što nisu počinili.

"Nisam upoznat s time. Pravomoćna presuda je rekla da su oni oslobođeni i poštujmo to", rekao je Matić.

"Kada bih htio biti ironičan rekao bih da ih potpuno razumijem. Tako se i Hrvatska ponašala proteklih deset godina kada smo pokušali svijetu objasniti da je 'Oluja' bila legitimna operacija oslobađanja svojih teritorija", dodao je ministar branitelja.

Naglasio je kako Hrvatska ne niječe da su se tijekom i nakon operacije "Oluja" dogodile stvari "na koje nismo ponosni".

"Mi želimo procesuirati te stvari i – cijeli svijet promovira individualizaciju krivnje, pa tako i mi. Gotovina i Markač ne mogu odgovarati za nešto što nisu počinili", naglasio je.

I ministar obrane Ante Kotromanović naglasio je da su Gotovina i Markač pravomoćno oslobođeni i nemaju se čega bojati, a u pogledu mogućih optužnica kratko je rekao – "Neka dođu!".

Komentirajte prvi

New Report

Close