Pusić Mrkiću: Neka se Srbija žali UN-u, a ne Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. prosinac 2012. u 20:35
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić neformalno se u četvrtak sastala sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivanom Mrkićem u Dublinu i poručila mu da prigovore na rad Haškog suda Srbija treba uputiti UN-u kao osnivaču suda, a ne Hrvatskoj.

Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić neformalno se u četvrtak sastala sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivanom Mrkićem u Dublinu i poručila mu da prigovore na rad Haškog suda Srbija treba uputiti UN-u kao osnivaču suda, a ne Hrvatskoj.

Iako za petak imaju zakazan službeni sastanak, dvoje ministara sastalo se u četvrtak na marginama Ministarskog vijeća OESS-a i razgovaralo o nastavku suradnje i obnovi bilateralnih odnosa uzdrmanih nedavnim presudama Haškog suda, priopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

"Što se nas tiče, Hrvatska je za svoje napredovanje prema Uniji imala punu suradnju s Tribunalom kao nezaobilazan uvjet, konkretan slučaj trajao je 7 i pol godina. Surađivali smo u punom smislu, a ovo je rezultat poštivanja međunarodnih institucija i smatramo da, ukoliko naši susjedi, s kojima smo zainteresirani imati dobre odnose, imaju kakve prigovore u tom pravcu, oni ne mogu biti upućeni Hrvatskoj, već Vijeću sigurnosti i UN-u kao osnivačima Haškog tribunala", rekla je Pusić odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka s Mrkićem.

Šefica hrvatske diplomacije je u Dublinu također razgovarala s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom koji je najavio da bi se 19. prosinca u Bruxellesu trebao održati sastanak na kojem bi se na tehničkom nivou zatvorila otvorena pitanja između dviju zemalja – granični prijelazi, tzv. BIP-ovi i pitanje prolaza kroz Neum, odnosno luka Ploče.

"Nadamo se da će naša povjerenstva napraviti pomak kako bi u ovih pola godine imali riješeno pitanje graničnih prijelaza, prolaska kroz Neum te kako bi grad Dubrovnik, sa svojim zaleđem, bio zaista integriran u EU u punom komunikacijskom smislu, na najednostavniji mogući način", rekao je Lagumdžija dodajući i kako bi sva roba koja kroz luku Ploče ide u BiH trebala imati slobodan prolaz.

Vezano za Pelješki most, Lagumdžija je podsjetio da Europska komisija o tome projektu treba napraviti elaborat, a mišljenja dati predstavnici Hrvatske i BiH te zaključio kako to pitanje ostavlja struci, navodi se u priopćenju.

Ministrica Pusić sastala se i s britanskim ministrom za Europu Davidom Lidingtonom s kojim je razgovarala o akcijskom planu za ispunjavanje preostalih zadataka do pristupanja Hrvatske EU-u.

Britanski ministar je rekao da će za desetak dana hrvatski pristupni ugovor biti u drugom čitanju u britanskom parlamentu te da ne očekuje nikakve prepreke, stoji u priopćenju MVEP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close