Od svih projekata koje im je Klisović predstavio, Kinezi ‘zapeli’ za vina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. studeni 2013. u 12:26
Photo: Boris Scitar/VLM

Kinezi u Hong Kongu pokazali su velik interes za hrvatska vina, priopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova u petak nakon posljednjeg dana boravka ministrice Vesne Pusić u Kini.

Kinezi u Hong Kongu pokazali su velik interes za hrvatska vina, priopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova u petak nakon posljednjeg dana boravka ministrice Vesne Pusić u Kini.

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u Hong Kongu odvojeno s glavnim tajnikom ureda za trgovinu, industriju i turizam Andrew H. Y. Wongom te glavnom tajnicom posebne uprave, premijerkom Hong Konga Carrie Lam, priopćeno je iz MVEP-a.

Zamjenik ministrice Joško Klisović predstavio je i konkretne projekte te zakonodavni okvir za privlačenje investicija, a sugovornici su izrazili velik interes za turizam i posebno za hrvatska vina. Vinski business odnedavno je u velikom usponu u Hong Kongu pa je to bila i ključna tema sastanka s premijerkom Hong Konga Carrie Lam, dodaje se u priopćenju.

Kina i cijela Azija rastuće su tržište, a Hong Kong je bescarinska luka pa kompanije imaju brojne olakšice i povlastice, istaknuo je Wong. Uslužne djelatnosti čine 90 posto hongkonške ekonomije, a tvrtke su većinom male i srednje.

Otvaranje tvrtke u Hong Kongu košta jedan hongkonški dolar, traje jedan sat, treba imati jednog direktora i ne mora imati lokalnog zaposlenika. Nije presudna visina poreza, nego stabilno poslovno okruženje koje osigurava dugoročno planiranje, istaknuo je Wong uz kojega su bili i direktori dviju agencija, za promociju investicija te za razvoj trgovine. Ministrica Pusić ukratko je predstavila hrvatski potencijal: lokacija i cestovna infrastruktura čine je ulazom u srednju i jugoistočnu Europu, što je ključno za razvoj gospodarskih odnosa, ali i turizam, kaže se u priopćenju.

U svim razgovorima u Hong Kongu domaćine je zanimao razvoj turizma u Hrvatskoj, posebno kruzerskog, te struktura gostiju i ponude, a članstvo Hrvatske u EU-u svi sugovornici smatraju velikom prednošću i velikom šansom za bilateralnu suradnju.

Hong Kong, posebno upravno područje Kine, bio je britanska kolonija od 1842. do 1997. kad je vraćen Kini, a prema međunarodnom ugovoru o primopredaji, visoki stupanj autonomije zadržat će do 2047. Hong Kong je samostalan u unutarnjim poslovima, monetarnom sustavu, carini i politici useljavanja, a lokalna vlada na čelu s izvršnim predsjednikom ima ovlasti u upravljanju tim teritorijem.

Vesna Pusić ovaj je tjedan provela u prvome bilateralnom posjetu nekoj azijskoj državi i prvi je hrvatski ministar vanjskih poslova od 2005. u posjetu Kini. Glavne teme razgovora bile su gospodarske.

Kineske su kompanije iskazale spremnost investirati u infrastrukturu u Hrvatskoj, odnosno u luke Ploče, Rijeku i Vukovar, u željezničku prugu između Hrvatske i Mađarske, most na Pelješcu, kao i u hidroelektrane i termoelektrane, rečeno je utorak u Pekingu na sastanku Pusić i kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yia.

Sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Song Taom Pusić je dan prije razgovarala o nekoliko važnih projekata, od infrastrukture do energetike. Pusić i kineski dužnosnik razgovarali su i o skorome summitu Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe. U Bukureštu krajem studenoga sastat će se premijeri, ali organizirat će se i gospodarski forum koji bi mogao biti zanimljiv hrvatskim tvrtkama.

Kina je spremna surađivati u izgradnji industrijskih zona u Hrvatskoj i poticati dolazak kineskih turista u Hrvatsku, kazao je kineski vicepremijer Zhang Gaoli na sastanku s Pusić u srijedu u Pekingu, a Hrvatska sa svoje strane namjerava organizirati trgovinsko-investicijsku konferenciju u Kini, po uzoru na forum nedavno održan u Londonu, na kojoj bi se predstavili hrvatski projekti i tvrtke.

Poslije Pekinga hrvatska je šefica diplomacije otputovala u Šangaj i kazala gradonačelniku Yang Xiongu kako bi se Hrvatska u razvoju ekonomske suradnje s Kinom trebala fokusirati na jedan grad ili regiju, a Šangaj je za to odličan izbor. Hrvatske luke kao ulazne točke za kinesku robu u Europu ponudila je kad se u srijedu u Šangaju sastala s Jiangom Zhuoqingom, zamjenikom gradonačelnika tog financijskog i trgovačkog središta s BDP-om od 320 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close