Pusić: Ako vlade prihvate prijedlog rješenja za LB, slovenska ratifikacija u ožujku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. veljača 2013. u 12:39
Vesna Pusić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

“Nema sumnje da ćemo sadržaj iznijeti, ali ne prije nego što dobijemo odgovor sa slovenske strane. Mora biti fair play, bez njega nema napretka u odnosima”, rekla je Pusić.

Iako je to od nje zatražila nekolicina saborskih zastupnika, ministrica vanjskih i europskih poslova poslova Vesna Pusić nije danas željela iznositi sadržaj prijedloga rješenja za pitanje Ljubljanske banke (LB) koji je jučer usuglasila sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem, objasnivši da je dogovoreno da se prijedlog neće iznositi u javnost dok se o njemu ne očituju premijeri dviju zemalja.

"Nema sumnje da ćemo sadržaj iznijeti, ali ne prije nego što dobijemo odgovor sa slovenske strane. Mora biti fair play, bez njega nema napretka u odnosima", rekla je Pusić.

Izvijestila je kako je na jučerašnjem sastanku ocijenjeno da je kompromis prihvatljiv za obje strane i da omogućuje pristupanje ratifikaciji hrvatskoga pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

"Ako prijedlog dobro prođe i bude prihvatljiv za vlade i premijere, velika je vjerojatnost da će Slovenija već u ožujku biti u stanju ratificirati naš ugovor, ali to ovisi o prihvaćanju ovog rješenja", kazala je Pusić.

Naglasila je da je spremna snositi odgovornost za činjenicu da je, zajedno sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem, procijenila da prijedlog nikome ne šteti, da je u hrvatskom interesu i da je izdrživ za obje strane.

"Spremna sam odgovarati za činjenicu da sam držala da je to prijedlog koji nikome ne šteti, koji je u našem interesu, koji rješava jednu vrstu pat pozicije u kojoj se Slovenija našla i koji je izdrživ. Za to sam spremna snositi odgovornost, a ako premijer prihvati prijedlog, to znači da je i on spreman snositi odgovornost, ali ista stvar mora biti i sa slovenske strane da bi držala vodu", rekla je Pusić.

Podsjetila je da je riječ o problemu kojim se država bavi od 1992., te naglasila da je predmet razgovora isključivo štednja onih štediša koji su svoja potraživanja prenijeli na državu.

"To je političko pitanje u Sloveniji. Možemo tvrditi da to nije dobro i lijepo, ali je činjenica i mislim da se moramo suočiti s činjenicom da, ako je nešto političko pitanje u susjednoj zemlji s kojom moramo riješiti taj problem, o tome moramo i trebamo voditi računa", kazala je.

Pusić je to rekla u raspravi o prijedlogu godišnjeg plana usklađivanja zakonodavstva s EU propisima, tijekom koje joj je Jozo Radoš (HNS) čestitao na postignutom dogovoru, izrazivši nadu da će taj dogovor dobiti potporu dviju vlada i dovesti do slovenske ratifikacije hrvatskoga pristupnog ugovora.

Na njegovo je izlaganje reagirao HDSSB-ovac Dinko Burić. "Na čemu čestitate, što vi to znate, a da mi ostali ne znamo? Što ako se, kojim slučajem, pokaže da je dogovor bio na štetu nacionalnih interesa ili hrvatskih građana", upitao je Burić, te ocijenio kako je "čudno što Radoš upućuje čestitku ministrici, koja ne odgovara na pozive da upozna zastupnike barem s dijelom onoga što zanima javnost".

"Čuli smo da Erjavec traži potporu vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta, a mi znamo manje od vrabaca na grani", spočitnuo je Burić ministrici.

Reagirajući na upozorenja ministrice na "fair play" u odnosima Hrvatske i Slovenije, Zoran Vinković (HDSSB) kazao je kako je Slovenija svoj "fair play" već pokazala blokirajući hrvatske pregovore, te sada i odugovlačenjem ratifikacije.

"Engleska je 1966. postala svjetski prvak u nogometu nepostojećim golom i to je taj 'fair play'. Za 'fair play' je potrebno dvoje", poručio je Vinković.

Njegov stranački kolega Boro Grubišić upitao je ministricu zašto je za jučerašnji dogovor s Erjavcem kazala kako je izdrživ za Hrvatsku, odnosno u "trpnom obliku", dok je Erjavec slovenskoj javnosti rekao kako tim dogovorom Slovenija ispunjava svoje interese.

Gordana Jandrokovića (HDZ) je zanimalo je li jučerašnji dogovor s Erjavcem u potpunosti usuglašen kao zajednički prijedlog koji će biti upućen objema vladama. Podsjetio je da je dvoje ministara nakon sastanka govorilo o nekoliko varijanti rješenja.

Upitao je i ima li hrvatska Vlada scenarij ako se na idućem sastanku sa slovenskim predstavnicima, zakazanom za 19. veljače, taj dogovor ne finalizira, što bi u pitanje dovelo ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s obzirom na najave da bi slovenski parlament trebao zasjedati do 8. ožujka.

"19. veljače je naš sljedeći sastanak, ali naravno da će vlade i predsjednici vlada i mi biti u komunikaciji cijelo ovo vrijeme, da vidimo u kojem pravcu stvari idu i ako ovo ne uspije, što bi se moglo", odgovorila mu je Pusić.

Sabor je raspravio i izvješće o provedbi službene razvojne pomoći RH inozemstvu za 2011.

Usuglašeni prijedlog rješenja za LB nikome ne šteti i izdrživ je za obje strane

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je danas kako je spremna odgovarati za činjenicu da je, zajedno sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem, procijenila da jučer dogovoreni prijedlog rješenja za Ljubljansku banku (LB) nikome ne šteti, da je u hrvatskom interesu i da je izdrživ za obje strane.

"Spremna sam odgovarati za činjenicu da sam držala da je to prijedlog koji nikome ne šteti, koji je u našem interesu, koji rješava jednu vrstu pat pozicije u kojoj se Slovenija našla i koji je izdrživ. Za to sam spremna snositi odgovornost, a ako premijer prihvati prijedlog, to znači da je i on spreman snositi odgovornost, ali ista stvar mora biti i sa slovenske strane da bi držala vodu", rekla je ministrica.

Pusić je to kazala u Saboru na zahtjev nekolicine zastupnika da ih izvjesti o sadržaju jučer dogovorenog rješenja.

Činjenicu da je s Erjavcem našla zajedničko rješenje nazvala je važnim i značajnim korakom, ali i naglasila da je dogovoreno da se sadržaj prijedloga neće iznositi u javnost prije nego se s njim suglase premijeri.

"Nema sumnje da ćemo sadržaj iznijeti, ali ne prije nego što dobijemo odgovor sa slovenske strane. Mora biti fair play, bez njega nema napretka u odnosima", rekla je Pusić u Saboru.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close