Pureta: Opreznijim pristupom rasli smo brže od prosjeka tržišta

Autor: Božica Babić , 21. ožujak 2008. u 06:30

Predsjednik uprave Grawe Hrvatska ne želi da odlazak jednog velikog klijenta ruši rezultat, kao u konkurenciji

Grawe Hrvatska, prvo osigurateljno društvo na hrvatskom tržištu s inozemnim kapitalom, u svibnju će slaviti 15. obljetnicu rada. Predsjednik uprave Igor Pureta za Poslovni dnevnik govori o razvoju društva i planovima.

Koliko su podudarni tržišni trendovi u Austriji i Hrvatskoj te koristite li logistiku svoga osnivača?
Tržišta su slična, a vrlo je različit rast tržišta. Austrija je zasićeno tržište i već desetak godina rast se kreće dva-tri, najviše četiri posto, a hrvatsko tržište raste i više od 10 posto. Zato se moramo ponašati drukčije nego društva u Austriji i to je naš izazov. Vlasniku moramo objasniti i da neka razmišljanja primjerena austrijskom tržištu u Hrvatskoj moraju biti drukčija: ponašanje na tržištu, odnos prema konkurenciji, pristup klijentima…

Kako uskladiti konzervativniji model Graweove matice s tržišnim stanjem u Hrvatskoj?
Grawe grupa dioničko je društvo vođeno na način apsolutne sigurnosti za klijenta. Potrebno je da poduzeće posluje pozitivno, ali ne po svaku cijenu. I Grawe Hrvatska ponekad je iznenađen konzervativnošću matične kuće. Često vidimo prigodu za proboj i osvajanje tržišta, mislimo da znanjem i sposobnošću možemo uspjeti. Ali zbog sigurnosti klijenta, zbog konzervativnog načina razmišljanja majka kaže – pričekajte, razmislite je li to baš u interesu osiguranika. Često smo bili iznenađeni koliko su znali biti u pravu. I najnovije globalne potrese u svijetu financija Grawe grupa nije osjetila jer ulaže sigurno. To se traži i od nas u Hrvatskoj, sigurna ulaganja i klijenti s kojima se dugoročno može raditi. S druge strane, u Hrvatskoj ima na brzinu, tajkunskim modelom prikupljenih premija, koje se teško mogu pratiti, kao i način na koji se one ulažu. Grawe Hrvatska je zbog načina razmišljanja matične kuće ostao sačuvana od ekstremno dobrih prilika za ulaganja.

Tko je primarna skupina za Grawe Hrvatska?
Građani čine oko 80 posto klijenata, a ostalo su obrtnici te male i srednje tvrtke sa 50-100 zaposlenih. Pobornici smo disperzije rizika, više klijenata daje sigurnost. Odlazak jednog velikog klijenta može urušiti rezultat. Kroz godinu dana izgubiti jedan ili dva posto tržišta, čija je vrijednost oko devet milijardi kuna, što se dogodilo konkurenciji, iznosi 180 milijuna kuna i to je nenadoknadivo.

Grawe je Hrvatima 1993. ponudilo isključivo životna osiguranja, tek 1999. i neživotna. Nove usluge uvedene su zbog nedovoljna interesa za životnim osiguranjima?
Ne. Ostale vrste proizvoda ponudili smo budući da i naša matična kuća nudi i “život” i “neživot”, iako joj je primarno osiguranje imovine. Grawe Hrvatska želi biti društvo koje će klijentima pružiti punu uslugu. Nakon polica života krenuli smo s osiguranjem kuća, stanova i stvari u kućanstvu. Nismo išli s osiguranjem tvornica i velikih objekata nego privatne imovine.

Grawe je lani sa 13 posto premijski rastao brže od prosjeka tržišta. Kakva su očekivanja za 2008.?
I ove godine planiramo rasti najmanje koliko i lani. Želimo postići izjednačeniji portfelj, a danas životna osiguranja daju dvije trećine premije, a neživotna ostatak. Zato i forsiramo rast neživotnih osiguranja, da bi za 3-4 godine postigli balans, oko 50 posto premije iz životnih i neživotnih osiguranja.

Koliko je zakonski okvir demotivirajući prema praksi koju imaju osiguratelji u EU?
Zakonom omeđeni uvjet je da se 50 posto sredstava investira u državne obveznice. Nadamo se da će se prilagođavanjem legislative Hrvatske, standardima što vrijede u EU, i to promijeniti. Upravo se vode razgovori o izmjeni Zakona o osiguranju, vjerujem da će promjene biti na tragu liberalizacije ulaganja. S druge strane, neka se kontrolne institucije sustavno brinu za ispravnost poslovanja.

Dio osiguratelja, premda ne otkriva podatke, ističe da je 2007. donijela veliki pomak u ugovaranju životnih osiguranja povezanih s investicijskim fondovima.
Ulaganje u životna osiguranja povezana s investicijskim fondom jedini je način da se klijentu omogući veći prinos i ta usluga ima optimističnu krivulju razvoja. Radi se o velikom izazovu, no klijent prethodno mora razumjeti što je investicijski fond, odnosno ako ulaže i želi dobit mora razmišljati dugoročno. U Sloveniji gotovo da nema klasičnih životnih polica, pale su na 5-6 posto. Ne znam podatke za ukupno tržište, no Grawe je u 2007. “investicijskih” polica prodao dvostruko više nego 2006., dosegnule su 25 oposto u broju novoprodanih polica.

Gradit ćemo nađemo li prostor

Grawe iz Graza vlasnik je 1,5 milijuna kvadrata stambenog prostora od kojih je 85 posto u najmu. I Grawe Hrvatska krenuo je tim tragom, može li se ovdje razviti model stanova za najam?
Tržište traži stanove za najam i šanse su velike. Međutim, usvojili smo princip da ti stanovi moraju biti na atraktivnim lokacijama. Ne razmišljamo o Jelačić placu nego o prometnoj povezanosti, blizini vrtića, škole, tržnice… Zagreb je najinteresantniji za takve investicije, ali nedostaje lokacija. Gradit ćemo nađemo li prostor. Uz to, za takve lokacije treba imati i realnu cijenu. Nažalost, tržište u tom segmentu nije sređeno. Imamo tek 20 stanova i svi su iznajmljeni prije nego je zgrada završena. Najam Grawe stanova po četvornom metru u prosjeku iznosi sedam eura po kvadratnom metru.

Komentirajte prvi

New Report

Close