Puljić: Zajedništvo u EU gradi se na krivoj slici o čovjeku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2013. u 19:24
Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić smatra da se zajedništvo u Europskoj uniji (EU) izgrađuje na krivoj slici o čovjeku te je novoizabranim hrvatskim zastupnicima u Europski parlament poručio da se moraju boriti za temeljnu antropološku istinu koja, prije svega, uključuje monogamni brak, ili kako stoji u Bibliji “Bog stvori muškarca i ženu”.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić smatra da se zajedništvo u Europskoj uniji (EU) izgrađuje na krivoj slici o čovjeku te je novoizabranim hrvatskim zastupnicima u Europski parlament poručio da se moraju boriti za temeljnu antropološku istinu koja, prije svega, uključuje monogamni brak, ili kako stoji u Bibliji "Bog stvori muškarca i ženu".

Jedna je to od poruka koju je u razgovoru za Hrvatski katolički radio (HKR) istaknuo predsjednik HBK, a navodi se u današnjem priopćenju HKR-a, koje donosi sažetak spomenutoga razgovora u kojemu je msgr. Puljić govorio o aktualnim crkvenim i društvenim temama.

"Vidimo kakvim smo sve krivim ideologijama i pokušajima izvrgnuti", rekao je nadbiskup Puljić i dodao da su kršćani pozvani braniti istinu o čovjeku i istinu o braku, jer Europe, kako je to rekao papa Benedikt XVI., ne bi bilo kad bi ta osnovna stanica nestala iz njezine socijalne strukture ili kad bi se promijenila u svojoj biti. Odnosno, ocijenio je, "tada te Europe nema, ona je pokojna, te civilizacije nema".

Predsjednik HBK istaknuo je kako postoje i drugi problemi te misli "da nam nije svejedno kad nestaju kršćanski simboli, ili postaju smetnja, pa se uklanjaju. Ili, recimo, nedjelja kao sveti dan, Dan Gospodnji, dan obiteljskoga zajedništva, pomalo se zanemaruje i postaje običan dan što nas zabrinjava jer Europa je izrasla na tim istinama. Zato msgr. Puljić postavlja pitanje: "Gdje je nicala i stvarala se naša kultura nego oko crkava i svetišta, i to na dan Gospodnji".

Po njegovu mišljenju, EU ima i dobre i loše strane, a gledano vjernički, slabost Unije je gubljenje kršćanskoga spomena i baštine, praćeno svojevrsnim praktičnim agnosticizmom i vjerskom ravnodušnošću. Zato Puljić očekuje od hrvatskih zastupnika u Europskome parlamentu "da najprije brane ove naše svetinje na kojima je naša prošlost izgrađena, da brane naše nacionalne interese i integritet zemlje, čuvaju baštinu jezika, običaja i povijesnu istinu, kao i sva prirodna bogatstva koja nam je Bog udijelio".

Kako se navodi, jedna od tema razgovora bila je i moguće rješenje za dvojezičnost u Vukovaru. S tim u vezi predsjednik HBK izjavio je kako bi mu bilo "drago kad bi Srbi, koji žive u Hrvatskoj i u Vukovaru bili svjesni opasnosti politizacije ovoga pitanja, pa sami zatražili odgodu primjene toga dijela zakona".

Time, smatra nadbiskup Puljić, "ne dolazi u pitanje ustavno pravo, ali imajući u vidu ono što je Vukovar proživio, bojim se političkih posljedica. Zato bi srpska zajednica mogla odigrati dobru i pozitivnu ulogu kad bi sama zatražila odgodu, jer političari ovu temu politiziraju, osobito pred izbore".

Jer zaključio je msgr. Puljić, "šteta je da se jedna ovakva stvar lomi, a mogla je biti i drukčije riješena".

Predsjednik HBK protumačio je i što papa Franjo misli kada kaže da želi "siromašnu Crkvu za siromašne" rekavši da to znači da Crkva ne smije biti svrha sama sebi, već je u svijetu radi drugih. Smatra da papa Franjo najprije Crkvu želi učiniti osjetljivom za siromašne, pa će na primjeru Crkve poučiti i cijeli svijet. Budući da je na proljetnom zasjedanju HBK bilo govora i o vjernicima laicima, msgr. Puljić istaknuo je da je biskupima važno da ljudi postanu svjesni da Crkva nisu samo biskupi i svećenici te da je i svaki krštenik dužan svjedočiti i naviještati Evanđelje.

Komentirajte prvi

New Report

Close