Puljanka zbog velikih dugova ostala bez Brionkinog kruha

Autor: Božica Babić , 18. siječanj 2015. u 22:00
U Brionki šute o iznosu duga Puljanke/Duško Marušić/PIXSELL

Samo dan prije nego što je Brionka otkazala suradnju pokrenuta je istraga protiv Alberta Faggiana, koji ima udjele u obje tvrtke.

Brionka, najveći istarski proizvođač kruha i peciva, u petak je preko medija priopćila da prestaje s isporukom trećem najvećem kupcu, lokalnom trgovačkom lancu Puljanka.

Kada se netko odluči na takav potez, koji će nedvojbeno ostaviti negativan trag na poslovanje, otvara se dvojba: je li riječ samo o potezu očajnika ili su možda posrijedi 'pozadinske' bitke. U Brionki nisu voljni dati nijedan konkretan podatak koji bi razvidnije ilustrirao radikalnu odluku. Kažu samo kako su prisiljeni povući nepopularni potez zbog velika duga Puljanke, koji je takav da im već ozbiljno ugrožava poslovanje. "Ova će odluka dovesti do određenih neželjenih posljedica u pogledu količine proizvodnje i ukupnog prometa. Iako je odluka teška, neizbježna je i nužna za zaštitu i spas našeg daljnjeg poslovanja", ističe u priopćenju poslovodstvo Brionke, ne otkrivši iznos koji potražuju od trećeg najvećeg kupca.

 

180milijuna

kuna prihoda imala je 2013. godine Puljanka

Priča o raskidu poslovne suradnje, međutim, zapravo i nije tako jednostavna kako je predstavljena. Potvrđuje to već samo spominjanje imena Alberta Faggiana, pulskog poduzetnika koji preko svoje tvrtke Andre kontrolira ili ima u vlasništvu poduzeća Puljanka, Istra, Brionka i niz s njima povezanih tvrtki, te medija, od Glasa Istre i TV Istre do Radio Maestrala, riječkog Novog lista i Zadarskog lista. Naime, samo dan prije objave Brionke o prekidu suradnje s Puljankom mediji su izvijestili kako je nakon provedene istrage Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podiglo optužnicu protiv Faggiana i još nekoliko suradnika.

Javno dostupni podaci otkrivaju mnoštvo vrlo zamršenih (su)vlasničkih odnosa između Faggiana, Korada Soldatića, Dragana Stojkovskog, Mladena i Velimira Anića te Predraga Đorđevića, koji je, prema financijskom izvješću Puljanke za 2013., u kolovozu te godine preko svoje nekretninske tvrtke CCS postao strateški partner koji kontrolira 51,05 posto Puljanke. Ta je tvrtka u 2013. ostvarila 180 milijuna kuna prihoda (89 milijuna manje nego prethodne godine), uz gubitak od 82 milijuna kuna. Usto, u zahtjevu Puljanke za predstečajnu nagodbu tražbine vjerovnika iznose 412 milijuna kuna. U zanimljivom mozaiku ispletenom oko Puljanke pozornost privlači i podatak o ulozi države koja u Puljanki, tako stoji u izvješću za 2013., držala 26,64 posto udjela.

Komentirajte prvi

New Report

Close