Pukli pregovori oko Sunčanog Hvara međunarodna arbitraža ne gine

Autor: Marija Brnić, Marija Crnjak , 25. siječanj 2013. u 14:36
Erik Mohorović primio je zahtjev od Orca

Orco odštetni zahtjev temelji na dogovoru s Petrom Čobankovićem koji je obećao čiste papire do kraja 2012.

Zahtjev za pokretanje arbitraže u slučaju Sunčanog Hvara, koji je Orco Property Group kao većinski vlasnik Sunčanog Hvara ovih dana uputio u AUDIO (Agencija za upravljanje državnom imovinom), najgori je ishod višegodišnjeg natezanja s Orcom kojeg je država Hrvatska mogla zamisliti.

Prema neslužbenim informacijama postoji velika mogućnost da će u izgubiti 30 milijuna eura zbog nepoštivanja odredbi ugovora o javno privatnom partnerstvu iz 2005. godine. Iako hrvatska strana smatra da bi u sporu ponešto mogao izgubiti i Orco, to je teško predvidjeti jer će se spor, kako doznaje Poslovni dnevnik, voditi na međunarodnom arbitražnom sudu. Predmet arbitraže bit će neispunjene obveze države koja je prema ugovoru o JPP-u s Orcom iz 2005. godine morala riješiti sve imovinsko pravne odnose koji opterećuju dio objekata Sunčanog Hvara, kako bi se tvrtka mogla upisati kao vlasnik navedene imovine. Ugovor o JPP-u koji je istekao 2010. u međuvremenu nije obnovljen zbog spora Orca koji je većinski vlasnik (s 56,5 posto dionica) i države koja drži 32 posto vlasničkog udjela u hvarskoj turističkoj tvrtki. Država je Orcu predbacivala da nije investirao kako je bilo dogovoreno, što je Orco pobijao, tvrdeći da je dokapitalizirao tvrtku u iznosu višem od dogovorenog, a obnavljanje hotela je usporila sam država, uz 'pomoć' lokalne uprave koja je kočila rješavanje imovinsko pravnih odnosa. Ti odnosi još uvijek nisu riješeni, iako je to Orcu krajem 2010. obećao bivši član Vlade Petar Čobanković, i upravo na to će sada igrati Orco. Orco je štetu procijenio na 30 milijuna eura.

Prema našim informacijama, negdje od studenog prošle godine trajali su intenzivni pregovori između države i Orca, a ključnu ulogu u njima je igrala Marija Hrebac, predsjednica Nazornog odbora Sunčanog Hvara i ujedno direktorica Državne agencije za sanaciju banaka (DAB). Hrebac je u Sunčani Hvar došla kao Orcov čovjek sa zadatkom da provede restrukturiranje. Početkom 2012. nakon imenovanja na čelno mjesto DAB-a ostala je na istoj poziciji, pa nije jasno koga ona u ovom trenutku predstavlja u NO-u: Orco ili državu. Sudeći po trenutnom ishodu pregovora dvaju partnera, nije postignut neki konstruktivan dogovor koji bi zadovoljio obje strane i spasio Sunčani Hvar s ruba stečaja. Naime, iako je tvrtka od 2010. godine do danas značajno povećala prihod i profitabilnost (2010. je imala minus od 70 milijuna kuna koji se u 2011. pretvorio u milijun kuna dobiti, dok je lani dobit bila oko 4,5 milijuna kuna). Na kraju 2011. Sunčani Hvar dugovao je bankama oko 450 milijuna kuna. Naš izvor upozorava da je ključ problema u bankama koje ne žele reprogramirati dugove, već glavnicu drže u mirovanju naplaćujući visoke kamate. "Bankama to odgovara, no za nas je to velik problem", kaže naš izvor.

Stanje na Hvaru

Primaju rezervacije kao da se ništa ne događa

Sunčani Hvar već je na veliko počeo primati rezervacije za smještaj tisuća ljudi koji planiraju posjetiti jedan od najvećih festivala elektronske glazbe Ultra Europe, koji će se održati u srpnju u Splitu i na Hvaru. Upravo Sunčani Hvar trebao bi odigrati najznačajniju ulogu kad je u pitanju smještanje brojnih izvođača i organizatora.  

Komentirajte prvi

New Report

Close