Prvostupnicima dati više šansi za posao

Autor: Poslovni dnevnik , 18. rujan 2018. u 21:59
Šef Rektorskog zbora Vlado Guberac/Davor Puklavec/PIXSELL

Visoka učilišta moraju se početi baviti kvalitetom, ne formom, rečeno na skupu.

Hrvatska visoka učilišta moraju se znatno više pozabaviti kvalitetom obrazovanja, a ne formom što je dosad prevladavalo, zajednički je stav sudionika okruglog stola o Bolonjskom procesu u utorak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagrebu.

Ministrica Blaženka Divjak kazala je da Hrvatska ima važne obaveze prema Bolonjskom procesu koje su rezultat nedavne ministarske konferencije, ali i da hrvatska visoka učilišta, na kojima često vladaju partikularni interesi kada se govori o Bolonji, imaju obvezu prema suštini procesa.  Rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i predsjednik Rektorskoga zbora Hrvatske Vlado Guberac kazao je da je najvažniji uvjet provođenja Bolonjskog procesa kvaliteta učenja, što sveučilišta sada shvaćaju.

"Bolonjski proces u Hrvatskoj je otpočetka išao krivo. Govorilo se da je uvođenje uvjet Hrvatske za ulazak u EU, što nije bilo točno, i što je u Sloveniji bilo obrnuto", kazao je i dodao da se uvidjelo da prvostupnici nemaju mjesto na tržištu rada.  Glavni tajnik Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić kazao je da zbog povećanih administrativnih obaveza nastavnici više rade, što se često ne vidi na njihovim plaćama. Za probleme slabog zapošljavanja prvostupnika on krivi i državu, koja nije u sustavu predvidjela koeficijente za tu skupinu svršenih studenata.

"Na sveučilištima je nastala hiperprodukcija programa jer nema na njima prohodnosti i interdisciplinarnosti, kazao je Ribić.

Komentirajte prvi

New Report

Close