Prvi rast industrije nakon sedam mjeseci pada

Ilustracija Ilustracija

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla za 0,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je prvi rast industrije nakon sedam mjeseci pada i bolji podatak nego što se očekivalo.

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla za 0,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je prvi rast industrije nakon sedam mjeseci pada i bolji podatak nego što se očekivalo. 

„Rast industrijske proizvodnje ugodno je iznenađenje. Dijelom je to pozitivan efekt niže baze u prošloj godini, a ponajviše je rezultat rasta proizvodnje trajnih i netrajnih proizvoda te kapitalnih proizvoda. Današnja objava ohrabrujuća je u usporedbi s onime što smo viđali proteklih mjeseci“, kaže Alen Kovač, makroekonomist u Erste banci.

U kolovozu je najviše, 8,0 posto na godišnjoj razini, porasla proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, a s rastom od 5,9 posto slijedi proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda ojačala 3,2 posto.

S druge strane, nastavljen je pad proizvodnje intermedijarnih proizvoda, za 9,9 posto na godišnjoj razini, dok je proizvodnja energije oslabila za 0,8 posto.

„Rastu industrijske proizvodnje vjerojatno su pridonijeli bazni učinak i snažan pad zaliha od početka godine. Međutim, s obzirom da je u prethodnim mjesecima industrijska proizvodnja bilježila razmjerno snažne godišnje stope pada, kumulativni pokazatelj za prvih osam mjeseci je negativan“, navode analitičari Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen banke u osvrtu na podatke DZS-a.

Ukupno je u prvih osam mjeseci ove godine industrijska proizvodnja pala za 5,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Slaba domaća potražnja te nepovoljna kretanja u Europskoj uniji, odnosna slabija inozemna potražnja imaju negativan utjecaj na kretanja u industrijskoj proizvodnji. Tome treba dodati i restrukturiranje pojedinih industrijskih grana, što negativno utječe na razinu proizvodnje. Tako u ovoj godini očekujemo nastavak smanjenja industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, što će biti četvrta uzastopna godina negativnih kretanja“, zaključuju analitičari Raiffeisen banke.

 

Komentari (1)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!