Prvi put u Hrvatskoj: Liječnici KBC-a Rijeka izveli vrhunski zahvat na srcu

Autor: Poslovni.hr , 27. listopad 2016. u 15:38
Ilustracija: Thinkstock

Ova vrhunska procedura provodi se u svrhu smanjenja tegoba, bolje daljnje tjelesne sposobnosti i kvalitete života bolesnika.

Kardiološki tim Zavoda za kardiovaskularne bolesti sa sušačkog lokaliteta KBC-a Rijeka u protekla dva dana uspješno je liječio tri bolesnice s teškom bolesti mitralnog zalistka (mitralnom insuficijencijom ili mitralnom regurgitacijom), stoji u priopćenju Ravnateljstva KBC-a Rijeka.

Kako navode radi se o vrhunskom transkateterskom endovaskularnom zahvatu na srcu, napravljenom po prvi puta u Hrvatskoj.

Standardni način liječenja bolesti ovoga zalistka, koji se nalazi između lijeve srčane pretklijetke i lijeve klijetke je klasična kardiokirurška operacija na otvorenom srcu s otvaranjem prsnog koša. Ako takva operacija nije moguća zbog visokog kirurškog rizika kod starijih bolesnika s teškim tegobama, slabim srcem i brojnim drugim pridruženim bolestima i stanjima, tada se koristi ova minimalno invazivna procedura, u svijetu nazivana MitraClip. 

Iz Ravnateljstva ističu da se ova vrhunska procedura provodi u svrhu smanjenja tegoba, bolje daljnje tjelesne sposobnosti i kvalitete života bolesnika. Također, smanjuju se česte ponovne hospitalizacije zbog zatajivanja srca, a koje pak nastaju kao posljedica "propuštanja" navedenog zaliska (povratnog mlaza krvi iz lijeve klijetke u lijevu pretklijetku), što nepotrebno opterećuje rad srca kao crpke i slabi ga.

Prva tri MitraClip zahvata u Hrvatskoj izveo je kardiološki tim u sastavu: dr. David Gobić, dr. Tomislav Jakljević, dr. Ivana Smoljan i dr. Aleksandra Šustar. Kardiološke sestre instrumentarke bile su Ružica Višnjovski, Morena Kvaternik, Pavica Stanišić, i Iva Capan. Anesteziološki tim sačinjavali su dr. Jozefina Šuljić-Plazibat, dr. Jurica Juranić i dr. Dino Mijatović.

Komentirajte prvi

New Report

Close