Prvi put u 10 godina potrošili smo manje na lijekove

Autor: Marija Crnjak , 24. rujan 2015. u 12:46
M. J./PIXSELL

Iako je broj potrošenih kutija porastao za 1,83 posto, oni su koštali ukupno 5 milijardi kuna, što je 3,4 posto manje u odnosu na 2013.

Prvi put od 2005. godine, Hrvatska je lani smanjila financijske troškove za lijekove, pokazuje izvješće Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Iako je lani povećan broj potrošenih kutija za 1,83 posto, oni su koštali ukupno 5.005.949.217,00 kuna, što je 3,4 posto manje u odnosu na godinu ranije, najviše zbog povećanja broja generičkih lijekova na tržištu.

Ujedno, u prometu su bila 2884 lijeka, odnosno njihova oblika, što je za 8,5 posto više nego u 2013. godini.

Najviše su se trošili lijekovi koji djeluju na kardiovaskularni sustav, slijede lijekovi za smirenje te za probavne tegobe. Lijek koji je imao najveću potrošnju u 2014. godini acetilsalicilna kiselina, potom lijekovi za snižavanje tlaka ramipril i amlodipin, a na četvrtom je mjestu anksiolitik diazepam. U Agenciji napominju kako je zanimljivo je da prvih deset lijekova po potrošnji ima gotovo isti redoslijed u 2014. godini kao u 2013. godini. Najviše novca utrošeno je za lijekove za zloćudne bolesti i imunomodulatore, drugi su lijekovi koji djeluju na živčani sustav, a treć Lijekovi koji djeluju na kardiovaskularni sustav.

Lijekovi koji su imali najveću financijsku potrošnju su Antineoplastici/citostatici, drugi su psiholeptici, treći su lijekovi za liječenje šećerne bolesti. Rasla je i potrošnja posebno skupih lijekova čiji su pojedini oblici imali rast financijske potrošnje od 24 do 42 posto.

Također, podaci pokazuju da je udjel izvanbolničke potrošnje lijekova iznosio 96,85 posto, odnosno 68 posto u financijskim troškovima, što je jednak omjer kao i godinu prije. Također, 88 posto troškova lijekova podmireno je iz blagajne Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), a građani su sami platili lijekove ukupne vrijednosti 610,3 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close