Prvi put do trupaca s fakturama o prodaji proizvoda

Autor: Marija Brnić , 28. siječanj 2018. u 22:00
Malim poslodavcima u ruralnim područjima 20 posto više sirovine/Duško Jaramaz/PIXSELL

Natječaj za prodaju 2,1 milijuna prostornih metara trupaca otvoren je do 2. veljače, novim modelom raspodjele fokus se stavlja na proizvođače namještaja i male proizvođače, a okvirni ugovori zaključit će se do 2027. godine.

Do kraja ovog tjedna, 2. veljače, Hrvatske šume prikupljaju zahtjeve za prodaju godišnje količine trupaca na javnom natječaju koji je otvoren već desetak dana.

Prodaje se ukupno 2,1 milijuna prostornih metara trupaca, a prijaviti se mogu tvrtke koje su prema utvrđenim propozicijama imale registrirano poslovanje prije 1. prosinca prošle godine i kojima je prerada drva i proizvodnja namještaja primarna djelatnost. Kriteriji za raspodjelu drvne sirovine utvrđeni su sporazumom kojega su za zaključenje okvirnih i godišnjih ugovora sklopile Hrvatske šume s Udruženjem drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore potkraj prošle godine.

Okvirni ugovori zaključit će se do 2027. i konkretizirati kroz godišnje ugovore. Novim modelom raspodjele fokus se stavlja na proizvođače namještaja, s razredom dovršenosti VIII, te na proizvođače iz razreda dovršenosti 0 – III s godišnjom isporukom do 10 tisuća prostornih metara koji su uglavnom jedini poslodavci u ruralnim područjima.

Proizvođačima namještaja osigurala se za proizvodnju finalnih proizvoda sva potrebna količina sirovine, a malim tvrtkama bitnima za zaposlenost na ruralnim područjima omogućuje se 20 posto veće količine uz uvjet da zadovoljavaju kriterije natječaja.

Novina u kriterijima je i to da po prvi puta tvrtke moraju dostaviti izvješća o prodaji gotovih proizvoda. Temeljem faktura, kako ističu iz Ministarstva poljoprivrede, morat će dokazati proizvedene i prodane količine proizvoda iz razreda dovršenosti 0 – VIII, u razdoblju od 1. listopada 2016. do 30. rujna 2017. U dokumentaciji moraju priložiti i potvrdu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o broju zaposlenih radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close