Prvi primjerak najbržeg električnog automobila na svijetu ide u Španjolsku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. prosinac 2012. u 10:39
Hrvatski elektricni superautomobil Concept One. Photo: Petar Glebov/PIXSELL Ključne riječi:

Bloomberg je Concept One uvrstio među najbolje što je obilježilo 2012.

Prvi primjerak najbržeg električnog automobila na svijetu "Concept One" bit će za dva tjedna isporučen kupcu u Španjolskoj nakon čega se kreće u njegovu proizvodnju, najavio je sinoć u HTV-ovom Dnevniku 3 hrvatski inovator koji je osmislio taj automobil Mate Rimac. Svaki se automobil radi po narudžbi, kazao je Rimac, dodavši da ih planiraju proizvoditi 15 do 20 na godinu.

Zasad smo zaprimili nekoliko prednarudžbi a prvi auto ide u Španjolsku, rekao je Rimac, koji nije želio otkriti ime naručitelja objasnivši da zbog velikog iznosa kupac odlučuje hoće li to objaviti.

Ispričao je da kompletan automobil nastaje u njihovoj tvornici u Svetoj Nedjelji.

Automobilski biznis, dodao je, samo je jedan segment njihovog posla jer se bave i razvijanjem tehnologije pogonskih sustava za druge proizvođače, poput motora i baterija. "Automobilski biznis je dosta težak, potrebne su velike investicije i zato smo se odlučili na skuplje modele i manje serije jer su potrebna manja ulaganja", kazao je taj mladi inovator.

Cilj im je, dodao je, svake dvije do tri godine povećavati proizvodnju novim modelima nižih cijena. 

Concept One, osmišljen prije tri godine, privukao je lani u rujnu veliku pozornost na sajmu automobila u Frankfurtu, a prema HTV-u Bloomberg ga je uvrstio među najbolje što je obilježilo 2012. Pokreće ga motor od tisuću konjskih snaga, dostiže brzinu od čak 305 kilometara na sat, pri čemu brzinu od 100 kilometara na sat dostiže u svega 2,8 sekundi. S jednim punjenjem baterije može prijeći 600 kilometara.

Komentari (5)
Pogledajte sve


Dao Bog da čovjek bude multimilijunaš kada ima volje da se bori sa ovom

On to već je po svom ocu koji ima prste debelo u nekim istragama, google je prijatelj:)

Dao Bog da čovjek bude multimilijunaš kada ima volje da se bori sa ovom “aždahom” od države umjesto da je preselio proizvodnju negdje vani. Tek kada i ako se dobrano “zabogati” onda će ga htjeti svaka banka, svaka stranka i svaki političar za prijatelja. To e kao i u sportu, tek kada stekneš par svjetskih medalja onda ti se kačaju svi sponzori, ali da bi netko financirao još nerazvijeni talenat, to nikome ne pada na pamet. Naprijed!

Mislim da se ne moze ovaj auto usporedivati s DOKINGovim.. DOKING cilja siroku populaciju i zeli napraviti auto koji bi se proizvodio u velikim serijama za masovnu upotrebu, a to je jako tesko em zbog konkurencije em zbog velikih ulaznih troškova.

Rimac pak s druge strane ide s modelom “za super bogate”. Dakle on kaže “evo mi smo dizajnirali najbrži električni auto na svijetu, košta xy milijuna EUR pa tko želi može ga naručiti”. On je napravio igračku za bogate, i njegova klijentela večinom ne pita za cijenu nego ako nešto žele platit će to koliko god da koštalo stoga je njemu puno lakše ući u tržište nego DOKINGu koji mora paziti da bude konkurentan drugim proizvođačima dok Rimac nema tako veliku konkurenciju.

Bravo

New Report

Close