Prvi posao bez doprinosa za zdravstvo

Autor: Igor Vukić , 30. svibanj 2008. u 06:30

Za osobe koje se prvi put zapošljavaju poslodavci neće morati plaćati zdravstvene doprinose u prvoj godini njihova rada. Mjerom iz novog Zakona o doprinosima, usklađenog s EU, koji se donosi po hitnom postupku, želi se potaknuti zapošljavanje mladih radnika.

Bez doprinosa “na plaću” trošak njihova rada poslodavcima će biti manji za oko 17 posto, poručio je premijer Ivo Sanader sa sjednice Vlade u četvrtak. Zdravstvene doprinose za te radnike HZZO-u će se uplaćivati izravno iz državnog proračuna. Vlada procjenjuje da će tako biti zaposleno oko 30.000 radnika godišnje. Zakonom Vlada oslobađa plaćanja doprinosa i umirovljenike koji rade dodatan posao i ostvaruju drugi dohodak. Uvodi se i obveza plaćanja doprinosa za dopunsku djelatnost uz radni odnos. Privatne agencije za zapošljavanjem dobivaju pravo da posreduju u zapošljavanju radnika u inozemstvu.

Gotovim novcem samo do 105.000 kuna

Gotovinom će se uskoro u Hrvatskoj moći plaćati samo do 105.000 kuna. Svaka veća uplata morat će ići bezgotovinski preko računa banke. Za poslovanje s nerezidentima gotovinski limit je 15.000 eura. Vlada to uvodi hitnim Zakonom o sprečavanju pranja novca.

Komentirajte prvi

New Report

Close