Prvi kupci plin iz LNG-a dobit će već početkom 2020.

Autor: Darko Bičak , 04. svibanj 2017. u 07:41
LNG terminal u Omišlju/PIXSELL

Stručnjaci za plin raspravljaju u Opatiji o važnosti plina za razvoj hrvatske energetike i čitavog gospodarstva.

Projekt LNG terminala u Omišlju razvija se planiranim tijekom, pa će investicijska odluka o plutajućem LNG terminalu u Omišlju biti donesena u prvom tromjesečju 2018., a prvi plin trebao bi biti na raspolaganju kupcima početkom 2020.

To je jučer potvrdio Goran Frančić, direktor LNG Hrvatska, na Međunarodnom susretu stručnjaka za plin u Opatiji. Dodao je da slijedi izrada tehničke dokumentacije, idejnog i glavnog projekta te izrada studije utjecaja na okoliš, kako bi se mogle dobiti lokacijska i građevinska dozvola, a upućen je i zahtjev za koncesiju na pomorskom dobru. Frančić je važnim ocijenio nastavak "open seasona" za zakup kapaciteta LNG terminala, jer zakupci žele znati krajnju cijenu plina te dodao da će tržište odlučiti hoće li LNG biti konkurentan.

Pojasno je da će LNG Hrvatska ovoga ljeta raspisati natječaje za nabavku broda i izgradnju priveza s infrastrukturom i priključkom na transportni sustav te da će se s tim podacima znati cijena cijele investicije.

Naglasio je kako je Europska komisija odlučila o sufinanciranju LNG terminala sa 102 milijuna eura. Dodao je da su pravila korištenja strogo određena i da će tim novcem biti kupljen brod. "Bude li sve prema planovima, na kraju 2019. ili u početku 2020. imali bismo prvi plin u transportnom sustavu raspoloživ kupcima", rekao je Frančić. Ove godine je u Hrvatskoj trebala stupila na snagu potpuna liberalizacija tržišta plina, no Vlada je, bojeći se poskupljenja, svojom odlukom odlučila i dalje biti regulator cijene plina.

Komentirajte prvi

New Report

Close