Prvi javni nastup ministrice graditeljstva: Struci moramo vratiti ugled

Autor: Agencija VLM , 17. studeni 2012. u 12:54
Ana Mrak Taritaš (PXL)

Prvi javni nastup Anka Mrak Taritaš održala je u Cavtatu gdje je zatvorila Sabor hrvatskih graditelja.

Malo nakon što je u petak prijepodne potvrđena u Hrvatskom saboru kao nova ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš došla je u Cavtat zatvoriti Sabor hrvatskih graditelja.

– Mislim da je ovo pravo mjesto na kojem svi zajedno promišljamo kako građevinskoj struci dići ugled i vratiti joj mjesto koje joj pripada u cjelokupnom gospodarstvu RH. Ovo je i prilika da pozovem sve građevinare da se ne boje izazova, da krenu hrabro u nove investicije, kazala je Mrak Taritaš u svom prvom javnom nastupu.

Što se tiče ministarstva koje je preuzela kaže kako su krenuli odličnim putem kojim će i dalje nastaviti. Odnosi se to na novi Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata kojim je ministarstvo, smatra njegova nova šefica, dalo novi vjetar u leđa struci. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ma nemojte. A mi koji nismo gradili jer smo se držali zakona smo buda.le.

Ovi koji su gradili bez dozvole su kršili zakon, a ako su g.lupi pa to ne shvaćaju, onda će shvatiti kada im se objekt sruši.

U redu neka se legalizira gdje je moguće, ali uz nikakve popuste već neka kriminalci koji se nisu držali zakona plate duplu cijenu legalizacije od one koji su plaćali ljudi koji su gradili s građevinskom dozvolom.

Pa više nikom ne bi palo na pamet da u Hrvatskoj gradi bez papira.

Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata nije niti trebao ugledati svjetlo dana. Pravna država nikad ne smije legalizirati nešto što je ilegalno izgrađeno, ali smije utvrditi i konzervirati ilegalno zatečeno stanje te odrediti mjere i rokove za legalizaciju te način i odgovornost u korištenju konzerviranih ilegalnih građevina. Apsurdno bi bilo rušiti sve takve građevine, jer to bi značilo dodatno uništavanje funkcionalnog bogatstva RH, a koje nije malo. To si RH u ovom trenutku ne može dopustiti. Na kraju za takvo stanje je uz investitore i država suodgovorna, jer nije pravodobno reagirala na pojavu tih anomalija, a imala je instrumente da to spriječi.
Problem je što inspekcijske službe nisu ažurne i u funkciji zaštite realnog kapitala RH, već su svojim neažurnim djelovanjem isključivo u funkciji punjenja proračuna kaznenom represivnom politikom, a pod plaštom zaštite zakonitosti.
Kada shvate da je svaka srušena građevina u koju je uloženo 100.000 EURa istovremeno i uništavanje bogatstva RH za taj uloženi kapital, ponašat će se drugačije. Nije za državu isto rušiti ilegalno izgrađene temelje zgrade i određivanje kazne za počinitelja, ili dopustiti da se uloži veliki kapital i izgradi građevina i onda ruši. Svako rušenje je uništavanje realnog kapitala investitora kojii predstavlja i kapital RH. Da se nije dopustila ilegalna gradnja u začetku ne bi bilo niti nepotrebnog gubitka tog kapitala.


Stanje u graditeljstvu je u skladu sa prezimenom nove ministrice graditeljstva.

Twixer, jel ti to zezaš Mrak čarobnjaka?

[emo_smijesak]

A kaj je radio njezin prethodnik?

Vidi pod suprotno od uzeo.

Ovo je bilo retoričko pitanje.

Stanje u graditeljstvu je u skladu sa prezimenom nove ministrice graditeljstva.

New Report

Close