Prvi čovjek kineskog agrara stiže u Varaždin i Ston

I stonske kamenice za jaču suradnju, Foto: GORAN STANZL/PIXSELL I stonske kamenice za jaču suradnju, Foto: GORAN STANZL/PIXSELL

Delegacija predvođena H. Changfuom obići će pogone Koke i otočke školjkare.

U svjetlu sve konkretnijih inicijativa vrha hrvatske vlasti da kineskim partnerima ponude konkretne mogućnosti za jače investiranje u našu zemlju, svoje su mjesto našla i prehrambena industrija i agrar koji su i izravna “meta” novog posjeta važne delegacije najmnogoljudnijeg svjetskog tržišta. Danas će domaći ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić svog kineskog kolegu Hana Changfua pratiti u obilasku pogona varaždinske Koke, koja posluje u sklopu Vindija grupe, a potom će u Stonu obići tamošnju Solanu i stonske školjkare. Bilateralni susret nastavak je Tolušićeve namjere da Kinezima ponudi najbolje od domaće industrije zbog čega je nedavno i sam boravio u Kini. U njegovu Ministarstvu kažu - cilj je ubrzanje procesa odobravanja uvoznih pošiljaka – poglavito za meso i mesne proizvode, svježu tunu i med.

“Bilateralni sastanak bio je vrlo operativan te su dogovoreni daljnji načini razmjene informacija s ciljem ubrzanja procedura i jačeg razvoja razmjene proizvoda između Hrvatske i Kine. Ministar je naglasio važnost što skorijeg pozitivnog rješavanja naših zahtjeva za pokretanjem procedure usklađivanja veterinarsko zdravstvenih uvjeta RH i Kine za spomenute skupine proizvoda”, poručili su jučer iz Tolušićeva resora i podsjetili da je u travnju potpisan Protokol o suradnji, kojim je hrvatskim proizvođačima mliječnih proizvoda otvoren pristup kineskom tržištu, nakon uspješno završene kineske inspekcije hrvatskih prerađivačkih pogona i sustava kontrole hrane.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve