Prve e-građevinske u Međimurskoj županiji

Autor: Poslovni dnevnik , 22. siječanj 2014. u 16:17
Ministrica Anka Mrak Taritaš/P. Macek/PIXSELL

Do kraja ožujka u cijeloj zemlji.

Zagreb Do kraja ožujka u cijeloj Hrvatskoj bit će moguće izdavanje elektroničkih građevinskih dozvola, najavila je u utorak ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš. Zahvaljujući novom elektroničkom sustavu izdavanja dozvola i paketu građevinskih zakona, koji su stupili na snagu početkom godine, građani i dugi investitori građevinsku bi trebali čekati u prosjeku 30 dana. Ako je prateća dokumentacija uredna, dozvolu će biti moguće izdati isti dan kad je zahtjev podnesen. Dosad je za izdavanje građevinskih dozvola trebalo 120, a primjenom novih zakona 25 procedura.

Ministarstvo će do kraja ožujka u svim županijama obučiti službenike koji sudjeluju u izdavanju građevinskih dozvola, a prva u kojoj će građani putem web adrese https://dozvola.mgipu.hr/ moći podnijeti zahtjev za građevinsku bit će Međimurska županija. Za dozvole za koje je nadležno Ministarstvo, a riječ je o zahtjevima koje podnose veće korporacije, sustav elektroničkog izdavanja već je u funkciji.

U vezi s prijeporima koji izazivaju energetski certifikati Mrak Taritaš je objasnila kako taj certifikat moraju imati stanovi koji se prodaju, bez obzira na površinu, dakle i manji od 50 kvadrata, a ne moraju imati zgrade s površinom manjom od 50 kvadrata. Te zgrade mogu biti kuće, dvorišne zgrade, pomoćne građevine za stanovanje, vikendice i sl. Certifikat ne moraju imati ni nedovršene zgrade i one koje se ne upotrebljavaju. Najbolje je, ocijenila je ministrica, energetski certificirati cijelu stambenu zgradu, što se može financirati iz pričuve.

Komentari (2)
Pogledajte sve

a kog briga jesu li e-građevinske ili klasične kad narod nema para niti za režije! jedino što nekako još šljaka zbog straha od kazni su ove legalizacije i razne certfikacije tj. isisavanje zadnjih kuna iz džepova osiromašenih građana [emo_palacd]

Mi , u toj županiji već funkcioniramo ko ROBOTI……bez zahebancije.
Potpuno smo otuđeni, samo se dopisujemo e-mailom i ne razgovaramo niti
na 5 koraka od kolega…… mi smo propračunata i otuđena ekonomski vrlo
dobro ogranizirana Europa u malom…….koma.

New Report

Close