Prve bespovratne potpore hrvatsko IT tržište povećat će za 24,1 mil. kuna

Autor: Bernard Ivezić , 19. ožujak 2014. u 10:39
Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta/ Marko Prpić/PIXSELL

Ministar Maras očekuje da će potpore ostvariti 50 do 60 tvrtki u iznosima od 150 do 750 tisuća kuna za nabavku hadrvera, softvera i umrežavanje.

Za mjesec dana počinje prvi program EU potpora IT tvrtkama u Hrvatskoj objavilo je u utorak Ministarstvo poduzetništva i obrta.

Sredstva iz programa vrijednog 24,1 milijuna kuna moći će izravno koristiti i IT tvrtke, ali primarno je namijenjen malim i srednjim poduzetnicima iz drugih industrija koji pomoću IT tehnologija žele povećati konkurntnost.Ministar Gordan Maras kaže da očekuje će kroz program 50 do 60 tvrtki dobiti od 150 do 750 tisuća kuna bespovratnih potpora za IT infrastrukturu. "Cilj je tvrtkama pomoći da povečaju produktivnost, prihode i izvoz te da očuvaju postojeća radna mjesta pa i otvore nova radna mjesta", kaže Maras.

Ivan Ante Nikolić, voditelj radne skupine HUP-ove ICT udruge za EU programe i regionalni razvoj kaže da se sada napokon ciljano malom i srednjem poduzetništvu djele potpore za IT."Hrvatska prema Eurostatu zaostaje u odnosu na EU27 u korištenju ERP-a u prosjeku za tri posto, zatim šest posto u korištenju CRM-a, a jaz između Hrvatske i razvijenih članica je još veći", kaže Nikolić.Boris Žitnik, analitičar IT tržišta i direktor tvrtke OMNIAconsult ističe da je ujedno riječ o dobrodošloj financijskoj injekciji u tržište. "Uvjeren sam da će svi profili IT tvrtki u Hrvatskoj biti zainteresirane za takoreći novi komad tržišta vrijedan nekoliko milijuna eura, ali kad pogledamo ukupno stanje informatizacije malih i srednjih poduzetnika jasno je da takvih inicijativa treba još ", kaže Žitnik.Dražen Oreščanin, predsjednik hrvatskih softverskih izvoznika CISEx-a pohvalio je novi program potpora. "Mali i srednji poduzetnici paze na svaku kunu koju ulažu u svoj razvoj i sigurno će im ova sredstva dobro doći", kaže Oreščanin koji smatra da bi takvih projekata trebalo biti više.

Maras kaže da će se potpore moći iskoristiti za hardver, softver i umrežavanje. Navodi da je natječaj otvoren od 22. travnja ove, do 30. lipnja iduće godine. No, sredstva će se dodjeljivati prema redosljedu prijava. "Ključan kriterij biti će relevatnost koju će ocjenjivati konzultanti koje smo odabrali preko javnog natječaja", kaže Maras.Pojašnjava da će poduzetnici sudjelovati s 15 do 30 posto sredstava ovisno o indeksu razvijenosti mjesta gdje posluju. Također, za nabave veće od 150 tisuća kuna morat će imati tri ponude, a za one veće od 500 tisuća kuna provesti javnu nabavu.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ili izraženo u voznom parku Vlade kao valuti; 1/100 voznog parka.

Super potpore.

SANKCIJE NA PRISAVLJU

Munižaba naguzila Marasa

Munižaba smijenjena iz Dnevnika 3 nakon intervjua s Marasom

“Tatjana Munižaba, urednica ‘Dnevnika 3’ i njena zamjenica Inja Svetl smijenjene su s tih pozicija nakon jučerašnjeg intervjua s Gordanom Marasom…”

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/322713/Munizaba-smijenjena-iz-Dnevnika-3-nakon-intervjua-s-Marasom.html

koliko je ovaj lik u PD, izgleda da je ipak Linic bivsi !!![emo_naivan][emo_naivan][emo_naivan]

New Report

Close