Prva greenfield investicija u hrvatskom turizmu kreće u realizaciju

Autor: Sandra Livajić , 29. studeni 2007. u 06:30

Izmijenjenim prostornim planom općine stvoreni su zakonski temelji za projekta ‘Posedarje rivijera’

Ingra krajem iduće godine kreće s realizacijom pojekta Posedarje Rivijera vrijednog 100 milijuna eura, odnosno gradnjom novog turističkog naselja po modelu zajedničkog ulaganja između Općine Posedarje i Ingre. Riječ je o prvoj greenfield investiciji u hrvatskom turizmu, a izmijenjenim prostornim planom općine Posedarje, koji ovih dana stupa na snagu, stvoreni su zakonski temelji za ostvarenje ovog projekta. Izmijenjenim planom planirana površina zemljišta budućeg turističkog naselja smanjena je sa 45 na 20 hektara. Izmijenjeni prostorni plan je usklađen s Uredbom o zaštićenom obalnom pojasu, a kad se krenulo u projekt Općina je već bila usvojila Prostorni plan koji je izradio Zavod za urbanizam i prostorno planiranje. U međuvremenu je izišla Uredba o zaštićenom obalnom pojasu pa je plan trebalo uskladiti s Uredbom. Projekt uključuje gradnju hotela, luksuznih vila ukupnog kapaciteta dvije tisuće ležajeva, te marine sa 200 vezova, sportske, rekreativne, zabavne, edukativne i zdravstvene sadržaje. Pedeset posto kreveta bit će hoteli s četiri zvjezdice, namijenjeni i za kongresni turizam, dok će druga polovica biti u vilama s bazenima iste kategorije. Ingra planira imati popunjene kapaciteta devet mjeseci godišnje, a u njima će direktno biti zaposleno oko 300 ljudi. Prednost kod zapošljavanja imat će lokalno stanovništvo. Predviđeni rok za dovršetak projekta je dvije godine, a Ingra u projekt ide sama, bez partnera. U slučaju potrebe za dodatnim izvorom električne energije u Projektu postoji mogućnost gradnje odgovarajućeg ekološkog, obnovljivog izvora električne energije na području Općine Posedarje. Tvrtka Posedarje Rivijera osnovana je u veljači prošle godine, odmah nakon potpisivanja ugovora o javno-privatnom partnerstvu između općine Posedarje i Ingre koja je pobijedila na međunarodnom natječaju za projekt prije dvije godine, a na koji se javilo šest stranih i šest domaćih tvrtki.

Ingra je izabrana zbog svog razvojnog koncepta, dok su drugi nudili jedino gradnju apartmana. Nakon što se utvrde granice pomorskog dobra i katastarska vrijednost zemljišta općina Posedarje, koja u Posedarje rivijeru ulaže zemljište, dokapitalizirat će tvrtku s 49 posto udjela. Ugovorom je određeno da ako Općina ne bude pratila ulaganje, ne može pasti na manje od pet posto udjela u tom projektu. Ingra je osnovana 1955. godine kao poslovno udruženje tada najvećih i najznačajnijih poduzeća radi objedinjavanja i zajedničkog nastupa u inozemstvu. U više od 50 godina svoga postojanja Ingra je sagradila više od 700 investicijskih objekata u više od 30 zemalja svijeta. Tradicionalna tržišta Ingre uključuju, između ostalih, tržišta Njemačke, Rusije, Ukrajine, Alžira, Libije, Sudana, Nigera, Nigerije, Iraka, Irana, Jordana i Sirije, na kojima je Ingra kontinuirano aktivna. Ingra je potpuno privatizirano dioničko društvo, u većinskom vlasništvu malih dioničara. Sredinom devedesetih prošlog stoljeća okrenula se tržištu Hrvatske. Sudjeluje u gradnji autocesta u Hrvatskoj, najvećem građevinskom i infrastrukturnom projektu u zemlji, bila je glavni izvođač radova na gradnji telekomunikacijske mreže za operatera VIPNet, a svoju je osnovnu djelatnost uspješno spojila i s razvojem turizma kroz rekonstrukciju i obnovu hotela na dubrovačkom području.

Poslovanje Ingre

U prvih devet mjeseci Ingra je ostvarila ukupne prihode u iznosu od 455,9 milijuna kuna, što je za 70 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ostvarena dobit iznosila je 53,1 milijun kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Za autoricu članka ovdje se možda radi o “prvoj greenfield investiciji u hrvatskom turizmu”. Za svakog iole obrazovanijeg građana riječ je o nastavku bjesomučne betonizacije hrvatske obale!
Da je riječ o mutnom poslu najbolje ilustriraju dvije rečenice:
– izmijenjenim prostornim planom općine Posedarje planirana površina zemljišta budućeg turističkog naselja smanjena je sa 45 na 20 hektara,
– Ugovorom je određeno da ako Općina ne bude pratila ulaganje, ne može pasti na manje od pet posto udjela u tom projektu.

Jadan je i sam naziv: Posedarje Rivijera (pidžn ingliš) koji nema blage veze s duhom i pravopisom hrvatskog (pa ni engleskog) jezika.
Sve u svemu, dobra vijest za Ingru i njene dioničare, loša za Hrvatsku i njene građane!!

New Report

Close