Prva faza poreza na nekretnine 2019. godine, druga – tko zna kada

Autor: Poslovni.hr , 12. rujan 2017. u 15:14
Foto: Marko Mrkonjic/Vecernji list

Već ovaj tjedan Vlada bi trebala predložiti izmjene Zakona o lokalnim porezima kojima će se odgoditi primjena poreza na nekretnine.

Iako nitko u Vladi ne želi govoriti o tome do kad će se točno odgoditi primjena poreza na nekretnine i hoće li izmjene donijeti još kakvu promjenu iz onoga što je jučer rekao ministar financija Zdravko Marić u intervju za Media servis, moglo bi se zaključiti da će odgoda biti do 1. siječnja 2019. godine, piše Novi list.

"Iz porezne perspektive uvijek ću zagovarati rješenja da porezne izmjene stupaju na snagu početkom godine, iznimno sredinom godine. Ali naravno, ostavimo prostor i za neka druga rješenja, možda u ovom konkretnom slučaju ne bih, ali sjetite se da je tako išla i porezna reforma, zato smo na neki način i žurili. Ja sam se i ispričao i u Hrvatskom saboru i javnosti, ali doista smo temeljito radili dugih sedam mjeseci da probamo sve stići da stupi na snagu s 1. siječnjem 2017. Sve one odredbe koje nismo stigli rekli smo ili 1. srpnja 2017. ili 1. siječnja 2018.", rekao je Marić.

S obzirom na to da se vlasti rijetko odlučuju na uvođenje poreza u takvim situacijama, a porez na nekretnine u Hrvatskoj je već ozloglašen, velika je šansa da sadašnja Vlada nikada ne odmakne od prve faze uvođenja ovog poreza, a kamoli da se približi naplati tog poreza prema vrijednosti.

Ministar Marić je objasnio da Vlada nikada nije ni razmišljala niti govorila o vrijednosnom porezu, nego je tek htjela napraviti razliku među nekretninama.

Komentirajte prvi

New Report

Close