Protiv poplava angažirano 700 vojnika, oko Siska najnapetije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. rujan 2014. u 11:19
FOTO: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Na zagrebačkoj Kajzerici je voda, zbog visokog vodostaja Save, počela probijati u naselje.

Ukupno 700 pripadnika Oružanih snaga RH angažirano je u borbi protiv poplava u tri županije – 450 u Sisačko-moslavačkoj, 150 u Karlovačkoj i 100 u Požeško-slavonskoj županiji, objavilo je jutros Ministarstvo obrane (MORH). U priopćenju se napominje da vojnici na terenu pomažu lokalnom stanovništvu u borbi protiv poplava s ukupno 12 čamaca – šest u Karlovačkoj županiji, gdje u evakuaciji pomaže i amfibija, te šest čamaca u Požeško-slavonskoj županiji. Vojska je upućena na teren u poplavom ugrožena područja triju županija temeljem odluke ministra obrane Ante Kotromanovića i zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS). Iz MORH-a navode da 100 pripadnika Namjenski organiziranih snaga OS RH sa šest čamaca pomaže stanovnicima na poplavljenom području Pleternice, u Požeško-slavonskoj županiji.

Pripadnici Oružanih snaga, njih 150, šest čamaca i jedna amfibija pomažu u evakuiranju stanovništva i izgradnji zečjih nasipa u mjestima Donje Mekušje, Husje i Kobilić Pokupski uz Kupu na području Karlovačke županije. Također, kritično je i u mjestima na područjima Žažine, Letovanića i Letine u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje se ukupno nalazi 450 pripadnika Oružanih snaga RH, navodi se u priopćenju. Kako piše Večernji list. Karlovac je obranjen, no sada se očekuje spajanje dva vodena vala u Sisačko-moslavačkoj županiji što bi moglo napraviti velike probleme u području oko grada Siska.

 Na zagrebačkoj Kajzerici je voda, zbog visokog vodostaja Save, počela probijati u naselje. Poplavljeni su podrumi, na nekim površinama su se stvorila jezerca i potopila nekoliko parkiranih vozila. 

DUZS je objavio kako se borba s poplavama vodi u 15 županija. Danas bi najkritičnija situacija mogla biti u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje će se istovremeno spojiti vodeni valovi Kupe i Save. Hidrološki ovo je na granici fenomena. Riječ je iznimno velikom opterećenju na iznimno velikom području. Sve je spremno za eventualnu evakuaciju stanovništva – kazao je sinoć Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda za RTL. – Ovo je jako ozbiljna situacija, no već se pripremamo tri dana. Napravljena je mogućnost evakuacije. Nitko ne zna što će se dogoditi – kazala je sinoć za RTL sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Zbog ekstremnih količina kiše i posljedičnih odrona i poplava na terenu su sve dežurne ekipe i dodatno angažirani radnici koji saniraju nastalu štetu te nadziru stanje pruga na kritičnim lokacijama kao što pruga Zagreb Glavni kolodvor – Sisak – Novska (vodeni val Save i Kupe) te na karlovačkom području relacija Mrzlo Polje-Duga Resa (pruga Zagreb-Rijeka), izvijestili su jutros iz HŽ-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close