‘Protekcionizam šteti i hrvatskim poduzetnicima’

Autor: Darko Bičak , 12. rujan 2018. u 22:00
Sunčanica Skupnjak Kapić/HGK

Hrvatska kao zemlja nije definirala što su naše strateške industrije i koje interese želimo zaštititi, dok s druge strane poštujemo pravila koja nitko drugi ne poštuje, kazao je ekonomist Ljubo Jurčić na skupu u HGK.

Rastući protekcionizam je prijetnja globalnom ekonomskom razvoju pa tako i Hrvatskoj, rečeno je na poslovnom forumu "Jačanje globalnog protekcionizma – Koji su učinci na hrvatsko gospodarstvo?" održanom jučer u HGK.

"lani je globalno provedeno 467 protekcionistički mjera, od toga se 90 odnosi na SAD. Rastuće trgovinske tenzije utječu na povjerenje, ali i na investicijsko okruženje. Takvi trendovi izazov su za europske i hrvatske poduzetnike. Posebno se to odnosi na mjere za uvoz čelika i aluminija SAD-a koje su oni opisali kao sigurnosne, no radi se o zaštitnim mjerama koje su odmah izazvale protumjere drugih zemalja", kazala je Sunčanica Skupnjak Kapić iz Međunarodne trgovačke komore za Hrvatsku.

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić je istaknuo da Hrvatska kao zemlja nije definirala što su naše strateške industrije i koje interese želimo zaštiti, dok s druge strane poštujemo pravila koja nitko drugi ne poštuje. "Ne samo da sustav javne nabave ne pogoduje našim tvrtkama, već one često ne mogu ni dobiti referencu jer ih strane tvrtke tu prevare. Tako zaustavljamo razvoj kompetentnosti vlastitih kompanija i rušimo im konkurentnost na međunarodnim tržištima", rekao je Jurčić.

Dodaje da moramo omogućiti našim tvrtkama da snažnije iskorače na tržište EU jer nam tek oko 10 posto izvoza otpada na 'high tech' proizvode. "Zato jasno moramo postaviti svoje interese i štiti ih. Sve se svodi na političke odluke i trebamo se jasno postaviti prema nekim vrijednostima", zaključio je Jurčić. Darinko Bago, predsjednik Uprave Končar grupe i predsjednik udruge Hrvatski izvoznici poručio je kako je protekcionizma uvijek bilo i uvijek će biti i da se sama Europa deklarira kao otvoreno i liberalno tržište, ali zapravo ima iznimno visoke protekcionističke mjere i subvencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close