Protega: Sve je zakonito, dužnici su plaćali kredite

Autor: Dragan Grdić , 04. siječanj 2010. u 22:00

Na ispitivanju u USKOK-u Protega priznao kontakte s određenim političarima

Nisam radio ništa nezakonito i neregularno”, rekao je bivši predsjednik uprave Hrvatske poštanske banke, prvoosumnjičeni u akciji Bankomat Josip Protega na ispitivanju USKOK-u koje je u ponedjeljak trajalo tri sata. Službeno se ništa o ispitivanju nije moglo saznati, ali je potvrđeno da je Protega ispitan u prisustvu svog odvjetnika Čede Prodanovića.

On je najavio da će podnijeti žalbu na određivanje pritvora njegovom branjeniku. Protegu se tereti da je s ostalim uhićenim kolegama mimo procedure, bez provjera kreditne sposobnosti i potrebnih garancija, četvorici poduzetnika odobrio ukupno 150 milijuna kuna kredita. Protega je, kako neslužbeno doznajemo, u ponedjeljak istražiteljima izjavio da je jamstvo da će visoki krediti biti vraćeni banka imala u nekretninama dužnika, te da su oni redovito otplaćivali svoje obveze. Navodno je rekao i da je bio u kontaktu s određenim predstavnicima vlasti ali da oni nisu utjecali na izdavanje kredita. Ranije su uhićeni bivši financijski direktor HPB-a Mario Kirinić i bivši član uprave Ivan Sladonja te četvorica poduzetnika za koje u USKOK-u sumnjaju da su od HPB-a nezakonito dobili kredite. USKOK navodno istražuje poslove koje je za HPB odrađivala tvrtka FIMI Medija čiji je vlasnik Nevenka Jurak, prijateljica Mladena Barišića, saborskog zastupnika HDZ-a i ravnatelja Carinske uprave.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Je*eš bankare tipa stranih banaka. Kakav je to bankar ako ne zna plasirati lovu ili ne smije? Lako Todoriću plasirati, a dajte običnom puku sa idejama i razvojnim projektima. Kakva garancija? Todorićeva garancija ne vrijedi pišljivog boba. Ja sam 2004 godine tražio milijardu eura na zajam. He he, sjećam se tih dana, naravno da sam izmamio osmijehe. Ali bi hrvatska država sada imala 3 elektroprivrede iz regije, razvila vlastitu energetsku strategiju, prešla na obnovljive izvore a i vjerovatno bi u užem središtu grada prometala samo električna vozila hrvatskog proizvođača. A gdje ste Vi? Ništa protiv USKOK ali provjerite i tko može dobiti krediti, čiji su projekti odbijeni a tko je pokrenio isti projekat. Jer i njima cure informacije!

New Report

Close