Prosvjedi seljaka se nastavljaju: I dalje blokiraju cestu kod Županje

Autor: Agencija VLM , 10. kolovoz 2013. u 10:58
Arhivska fotografija / Davor Javorović/PIXSELL

Formirali su još nekoliko prosvjednih punktova što govori o sve većoj masovnosti prosvjeda.

Seljaci Vukovarsko-srijemske županije nastavili su prosvjed i dalje drže blokiranom državnu cestu D55 kod Županje u blizini graničnog prijelaza Županja-Orašje, no, granični prijelaz nije blokiran jer je omogućen alternativni smjer kroz središte Županje i poljskim putem kojim se obilazi dionice ceste koju seljaci blokiraju. Formirali su još nekoliko prosvjednih punktova što govori o sve većoj masovnosti prosvjeda, a to je i cilj prosvjednika jer ih je uvrijedila sinoćnja izjava ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine kako prosvjeduje neznatan broj seljaka. Jedan od prosvjednika kaže kako više ne treba dolaziti u Županju nego neka svatko u svom mjestu ili općini organizira prosvjed i blokadu prometa.

– Imamo novi punkt u Ilači gdje su 23 traktora, u Podgrađu 17, kraj Otoka 22, u Nuštru se također okupljaju, navodno i u Trpinji ima prosvjednika, a danas se otvara novi prosvjedni punkt u Iloku. Ako ništa ne krene na bolje, planiramo blokirati promet u Tovarniku, bliže graničnom prijelazu. Za sada traktori stoje uz cestu i svaka 2-3 sata potpuno blokiramo promet na pola sata. Dogovorili smo se da kada na punktu bude najmanje 30 traktora, uvodimo potpuno blokadu – kaže Stjepan Filić, prosvjednik iz Ilače. Filić dodaje kako imaju korektne odnose s policijom.

– Nekako su mi previše susretljivi i ne bi se iznenadio da za koji dan dobijemo prijave za krivo parkiranje ili slično jer su najavili kako se moramo maknuti s ceste – kaže Filić dodajući kako prosvjed i okupljanje nisu prijavili policiji jer iza prosvjeda ne stoji nikakva seljačka udruga već se radi o više spontanom okupljanju i prosvjedu hrvatskih seljaka bez velike organizacije.  

Komentari (7)
Pogledajte sve

Dragi seljaci , seljaki i seljačine ,
meni vas je dosta .
Nemate pravo blokirati ceste !
Ako mislite da ste u pravu i da vam država duguje novce tužite Državu !

A najvažnije?

Možda će ovim prosvjedima nešto i uspjeti iskamčiti. Ali ove prosvjede je trebalo ikoristiti da netko (Jakovina?) pokrene pitanje užasne zaostalosti i neproduktivnosti hrvatske poljoprivrede.

Hrvatska u odnosu na svj BDP proporcionalno daje najviše subvencija za svoju poljoprivredu u EU. Ipak, u njene racjepkane male površine treba ulagati dvostruko više rada i sredstava nego što je prosjek u EU dok su prinosi prosječno tek 20% onih u EU (podaci Svjeske banke).

Da, i meni je pala u oči čistoća tih traktora. Kao da su cijelo vrijeme u prodajnim salonima a ne na poljima….

Kaj se niste tako “spontano” okupljali dok vam je HSS polanjao “besplatne” traktore?

Ma nabijem vas! Nemam ni za benzin, pa me zaboli za vašu blokadu, ali meni bi pauk maknuo auto da sam s njim ostao na ulici. Treba vas raščistit s bagerima HV-a, pa idite vlakom u Remetinec i tamo protestirajte. Kaj oćete, požderali ste sve kaj ste mogli i NEMA VIŠE.

New Report

Close