Prosvjed radnika MID-a 3. maj; traže isplatu četiriju plaća

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. rujan 2014. u 15:46
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Nekoliko desetaka radnika Tvornice motora i dizalica 3. Maj (MID) danas je mirno prosvjedovalo.

Nekoliko desetaka radnika Tvornice motora i dizalica 3. Maj (MID) danas je mirno prosvjedovalo pred glavni ulazom u riječko brodogradilište, tražeći da im se isplate četiri plaće i konačno razriješi sudbina i privatizacija tvornice.

Glavna povjerenica Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata (SMH-IS) u tvornici Bosiljka Zlojutro izjavila je kako status tvornice nije riješen već godinu, nisu isplaćene četiri plaće i radnici, ukupno njih oko 200, više nemaju ni za topli obrok, prijevoz ili opremanje djece za školu.

Naglasila je da su radnici svoj posao odradili, a plaće nisu dobili, podsjetivši kako je riječ o državnoj tvrtki i obveze prema radnicima postoje bez obzira na tijek privatizacije.

Sindikalna povjerenica istaknula je kako posla ima i da bi se moglo raditi, ali da očito nekome nije u interesu da se stanje riješi.

Dodao je kako je današnji prosvjed zadnji mirni prosvjed ispred tvornice, i da radnici Tvornice motora i dizalica 3. Maj mogu još doći u Zagrebu, ali ne na miran prosvjed.

„Tko je to u ovoj državi uzeo sebi za pravo da nas tretira kao roblje i da radimo bez plaća“, upitala je Bosiljka Zlojutro.

Poručila je premijeru Zoranu Milanoviću da bi "radnici voljeli znati kakvo je njegovo mišljenje i očitovanje nakon godine dana nerada državnih institicija i hoće li netko u tom procesu odgovarati što radnici nemaju što jesti.“

Rekla je i kako je žalosno da se do sada nitko nije očitovao o radničkiom zahtjevima, i da je tek danas, nakon najave prosvjeda, „predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović uzeo sebi za pravo da obećava dvije plaće i dva motora.“

Novi list je danas objavio izjavu Mladena Pejnovića da je pri kraju dogovor s pulskim Uljanikom u vezi s njegovim angažmanom u raspletu i premošćivanju situacije u MID-u.

Prema tom dogovoru, Uljanik grupa osigurala bi MID-u posao na dva brodska motora, a DUUDI će osigurati novac za dvije plaće.

Zamjenik sindikalne povjerenice u MID-u Milan Šašić rekao je da se sada vide rezultati podjele nekadašnjeg riječkog brodogradilišta 3. maj na nekoliko manjih tvrtaka.

Smatra da je u MID-u dvije godine kupovan socijalni mir, a da se sada očito čeka da radnici sami odu. Dodao je kako se sada radi na dvije dizalice, da je jedna pred isporukom te da se radi poštivanja rokova radi i vikendima.

Glavni sindikalni povjernik u Brodogradilištu 3. maj Juraj Šoljić podsjetio je da su predstavnici sindikata u lipnju ove godine bili u Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) i u DUUDI-ju gdje im je rečeno da će se Tvornica motora i dizalica privatizirati i da će dobiti plaće. Četiri mjeseca ništa nije učinjeno, rekao je.

I Šoljić je najavio da je današnje mirno okupljanje ispred tvornice i posljednje, i da „će sljedeći puta, ako bude trebalo, izaći na ulicu sa strojevima i Vladi pokazati kako se vodi država.“

Referent nabave Luciano Gržnić potvrdio je novinarima da tvornica sada nema narudžaba za brodske motore ističući da se govori da će Brodogradilište 3. maj, koji je sada dio Uljanikova sustava, kod MID-a naručiti dva motora za poznatog naručitelja, ali da se sve odugovlači te da nikako da se konačno kaže je li posao ugovoren ili nije.

Komentirajte prvi

New Report

Close