Prosvjed novinara: Osam zahtjeva protiv cenzure

Autor: Poslovni.hr/H , 02. ožujak 2019. u 13:09
FOTO: N1

Iza 12 sati u subotu su novinari pod sloganom “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!” u prosvjednoj šetnji prvo od Novinarskog doma krenuli prema Ministarstvu kulture, a potom će svojih osam zahtjeva protiv cenzure dostaviti i Sveučilištu u Zagrebu te Vladi, poručujući kako je dosta bilo progona novinara te pozivajući Vladu da konačno ozbiljno shvati ovu temu i njihove probleme.

"Dosta je bilo progona novinara, dosta je uništvanja javne profesije, to traje desetljećima", izjavio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko ispred Novinarskog doma, prozivajući Vladu da se o ovom problemu "ponaša ignorantski jer misli da je ignoriranje rješenje problema", a što su, tvrdi, činile i mnoge prethodne vlade uništavajući novinarstvo.

 Zovko je naglasio kako živimo u zemlji u kojoj se novinari osuđuju zbog objave istinite informacije, te je stoga vrijeme "da im kažemo dosta".

 Zahvalio je svima koji su se okupili na prosvjedu, posebno onima koji su došli iz svih dijelova Hrvatske, a posebno je pozdravio nazočne kolege iz Srbije, Bosne i Hercegovine te "pokazali ljudsku i novinarsku solidarnost". 

Ne možete nas tužiti koliko mi možemo pričati 

 "Ne možete nas tužiti koliko mi možemo pričati, to svima mora biti jasno", poručio je Zovko.

 Vladi Andreja Plenkovića poručio je da ozbiljno shvati ovu temu i problem s kojim se suočavaju novinari, napominjući da je u Hrvatskoj na snazi najmanje 1163 sudskih procesa protiv novinara i njihovih medijskih kuća i "gdje javni servis vodi križarski rat protiv novinara, medija i HND-a". 

 "Gospodo draga, dosta je bilo terora, dosta je bilo", istaknuo je te prosvjednike pozvao da u koloni krenu prema Ministarstvu kulture te predaju zahtjeve.

Za Ministarstvo kulture stanje je super, redovno, a za nas je stanje ugroženosti profesije

 "Za njih je stanje super, za njih je stanje redovno, a za nas je stanje ugroženosti naše profesije", naglasio je te najavio da ova prosvjedna akcija ne završava danas, već će se nastaviti idućeg tjedna te u danima i mjesecima koji dolaze.

 Potom je prosvjednike pozvao da, 'oboružani' trasnparentima s natpisima "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo", "Prijetili smrću novinarima Indexa", "Vas dvije grakćete kao vrane" i drugima, uz bubnjeve i razglas krenu prema Ministarstvu kulture, a onda prema Sveučilištu u Zagrebu te zgradi Vlade, gdje će uručiti i pročitati njihove zahtjeve.

Komentirajte prvi

New Report

Close