Prosperus PGS ipak neće dobiti HTP Korčula za 5,3 mil. kn

Autor: Marija Crnjak , 13. svibanj 2013. u 14:08
HTP Korčula

Uprava hotelijerske tvrtke HTP Korčula upravo je otkazala izvanrednu skupštinu sazvanu za 17. svibnja.

Uprava hotelijerske tvrtke HTP Korčula upravo je otkazala izvanrednu skupštinu sazvanu za 17. svibnja, na kojoj se trebala izglasati odluka da HTP Korčula za svega 5,3 milijuna kuna s novcem Prosperus fonda za gospodarsku suradnju preuzme Auctor kapital, odnosno formalno tvrtka Dalmacija hoteli koju je pak osnovala Laguna Novigrad, čiji je Auctor većinski vlasnik. Kako doznaje Poslovni.hr, skupština se otkazuje jer AUDIO kao većinski vlasnik HTP Korčula još uvijek nije dao zeleno svjetlo za spomenuto preuzimanje, a presudila je upravo preniska cijena dionice od samo deset kuna, na koliko je u planiranom smanjenju temeljnog kapitala trebala pasti nominalna cijena dionice HTP-a koja danas vrijedi 300 kuna.

Štoviše, prema razvoju situacije može se očekivati da Auctor s Prosperusom u potpunosti izađe iz kombinacije za HTP Korčula, bar po navedenoj cijeni koja je smješno niska čak i kad se uzmu u obzir dugovanja korčulanske tvrtke koja ipak ima hotele na najatraktivnijim lokacijama na otoku, kažu izvori portala Poslovni.hr.

Iako bi se tako izbjegla jeftina prodaja u kojoj bi država mogla ispasti gubitnik, ako se najkasnije do početka srpnja ne nađe novi model za okončanje predstečajne nagodbe HTP-a, koja je pokrenuta početkom godine, tvrtka će otići u stečaj, upozoravaju u upravi tvrtke koja u AUDIO upravo šalje sažetak predstečajnog plana koji uključuje ulaganje Prosperusa FGS-a.

 

Šestanović

Država je pokazala da se to može na primjeru splitskog Konstruktora, i nema objektivnih razloga zašto se to ne bi isplatilo u HTP Korčula, koji se kasnije može prodati ulagačima po znatno većem iznosu

"Nije nam jasno zbog čega se većinski vlasnik HTP-a Korčula još uvijek nije izjasnio što želi, zbog čega je moralo biti otkazano i najavljeno ročište o tijeku predstečajne nagodbe zakazano za 28. svibanj, kao i izvanredna skupština. Vrijeme nam ističe, i ako do 12. srpnja ne zaključimo predstečajnu nagodbu, stečaj je izvjestan, a znamo što to znači u Hrvatskoj.", pojašnjava Nikica Šestanović, predsjednik uprave HTP Korčula koji samo želi da se riješi vlasništvo i hitno osigura kapital za poslovanje tvrtke.

Radnici HTP Korčula nisu dobili pet zadnjih plaća, i u pitanje dolazi cijela turistička sezona. Šestanović tvrdi da je informacija o navodno jedinom ozbiljnom investitoru (Prosperus PGS-u) došla od strane AUDIO-a, te se upravi kao ni malim dioničarima od početka nije svidjela niska cijena transakcije. No uprava je svejedno u travnju za svibanj sazvala upravo otkazanu Skupštinu, kojoj predlaže smanjenje temeljnog kapitala na svega 4,2 milijuna kuna, uz istodobno povećanje temeljnog kapitala kroz ulaganje Prosperusa za 40 milijuna, na iznos od 44,2 milijuna kuna izdavanjem 4 milijuna redovnih dionica. 

Natpolovični državni udjel (AUDIO sa 52,3%) u dva bi koraka pao na 5 psoto, a udjeli ostalih dioničara bi se u prvoj fazi, proporcionalno sveli na nešto manje od 5posto, a vlasnik više od 90 posto udjela HTP-a Korčula postala bi tvrtka Dalmacija hoteli, i to novcem Prosperus FGS-a.

Nikica Šestanović i dalje smatra da bi najbolje rješenje za HTP Korčula bilo pretvaranje potraživanja države i banaka u vlasničke udjele, uz reprogramiranje kredita, za što postoji volje banaka.

"Država je pokazala da se to može na primjeru splitskog Konstruktora, i nema objektivnih razloga zašto se to ne bi isplatilo u HTP Korčula, koji se kasnije može prodati ulagačima po znatno većem iznosu", kaže Šestanović.

Inače, ukupan dug HTP Korčula iznosi 126 milijuna kuna, od toga RBA potražuje 61,4 milijuna, OTP banka 15,9 milijuna kuna, AUDIO-u duguju 21 milijun kuna, te poreznoj upravi 10 milijuna. Radnici trenutno potražuju dva milijuna kuna za zaostale plaće, a ostatak otpada na druge dobavljače.

Komentirajte prvi

New Report

Close