Prošle godine zaposleno je 18 posto više osoba s invaliditetom

Autor: Ivan Tominac , 23. svibanj 2018. u 22:00
Mjere su potaknule i poduzetnički duh jer je porastao i broj samozaposlenih/FOTOLIA

U aktivno poticanje zapošljavanja uključeno je 1433 osobe s invaliditetom, a najviše osoba je zaposleno putem Javnih radova.

U 2017. godini stopa nezaposlenosti u ukupnoj populaciji iznosila je tek 12,4%, što je, uspoređujući je s prethodnim godinama, najniža razina od kada su dostupna mjerenja. Tijekom 2017. godine iz evidencije Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje zaposleno je ukupno 196.820 osoba, od čega su 3366 osobe s invaliditetom. Brojku nezaposlenosti tereti i postotak nezaposlenih osoba s invaliditetom koji iznosi 6497 osoba, no pozitivan rast o integraciji osoba s invaliditetom u poslovnu zajednicu sve je primjetniji u posljednjih nekoliko godina.

U istom razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2017. primjetan je rast u odnosu na 2016. godinu pa je, prema evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje došlo do porasta od čak 17,98%. Primjetne su razlike u zapošljavaju ovisno o rodnim obilježjima pa je tako tijekom 2017. zaposleno 2057 muškaraca i 1309 žena, a situacija je takva da i u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanja kada je riječ o zaposlenim osobama s invaliditetom od ukupnog postotka koji iznosi 1,7%, čak je 2,4% muških, dok je udio žena čak duplo manji. Ipak kada je riječ o općoj populaciji, rodna razlika govori u prilog ženama kojih je čak 55,62% od ukupnog broja zaposlenih osoba. Kontinuirana razlika u zapošljavanju osoba s invaliditetom s obzirom na spol može se objasniti činjenicom da iako ih je više zaposlenih, brojka ne govori njima u prilog ako je riječ o evidenciji nezaposlenih, kada od ukupnog broja nezaposlenih osoba invaliditetom onih muškog roda ima čak 55,89%.

Zaposleno više muškaraca
Rast se događa i u broju zaposlenih na temelju zasnivanja radnog odnosa što ukazuje na iskoristivost radnog potencijala osoba s invaliditetom, a u odnosu na 2016. primjetan je rast od 17,44%, odnosno 3204 osobe u 2017. godini, a 37 osoba više zaposleno je i na temelju drugih poslovnih aktivnosti što u ukupnoj brojci iznosi 162 osobe s invaliditetom. Uvođenje mjera za zapošljavanje pokazalo se kao pozitivan način integracije osoba s invaliditetom u poslovnu zajednicu.

Tijekom 2017. godine u aktivno poticanje zapošljavanja uključeno je 1433 osobe s invaliditetom, odnosno 891 osoba muškog i 542 osobe ženskog spola. Kao i prošle godine najviše osoba je zaposleno sufinanciranjem putem Javnih radova, njih 825 što iznosi više od pola, točnije 57,57 %, od ukupnog broja uključenih osoba s invaliditetom u Mjere. 

Mnogi još radije plaćaju naknadu
Rast je mahom primjetan i u korištenju Potpora za zapošljavanje koje je iskoristilo 225 muškaraca i 109 žena i obrazovanju gdje je uključena 241 osoba, a od toga čak njih 129 u mjeru Stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. Posljednjih nekoliko godina Mjere aktivne politike zapošljavanja potiču i poduzetnički duh, a u odnosu na 2016. godinu kada je mjere zapošljavanja koristilo 17 osoba, ove godine ta brojka narasla na 24 osobe koje su samozapošljavanje vidjele kao najbolju odluku.

U Hrvatskoj postoje regulative koje svojim naputcima poslodavce upućuju na zapošljavanje osoba s invaliditetom, pa tako svaki poslodavac koji zapošljava 20 ljudi slijedeći zakon mora zaposliti i jednu osobu s invaliditetom. Iako navedene regulative iniciraju određene akcije još uvijek postoji način kako izbjeći ovo pravilo, pa je tako čak 7954 poslodavaca plaćalo naknadu od 982 kune umjesto da zaposle osobu s invaliditetom, a u prethodnoj godini to je proračun podebljalo za čak 197 milijuna kuna.  

Nastavak trenda i u 2018.
Iako prema evidenciji HZZO-a brojke idu njima u prilog, ovaj negativan trend postoji, a s njim se nastoji izboriti Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom koji osim isplate novčanih poticaja rade i na informiranju poslodavaca o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom putem medija, ali i putem sudjelovanja na stručnim skupovima vezanim uz prava osoba s invaliditetom.

Aktivno sudjeluju u projektu nagrade 'Poslodavac godine za osobe s invaliditetom' kako bi senzibilizirali društvo, te kod poslodavaca govorili o radnom potencijalu osoba s invaliditetom i koristima njihova zapošljavanja.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić je istaknuo da je u Hrvatskoj zaposleno više od 10.000 osoba s invaliditetom, te da je Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom lani isplatio za njihovo zapošljavanje potpore u visini iznad 77 milijuna kuna. Trend zapošljavanja osoba s invaliditetom nastavlja se i u 2018. pa je, prema podatcima HZZO-a zabilježeno kako je u prva tri mjeseca 2018. zaposleno 372 muškarca i 244 žene što dodatno rasterećuje nezaposlenost u ukupnoj populaciji, a dobar je prikaz i buđenja svijesti o njihovom radnom potencijalu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close