Prošle godine na privatne račune građana sjelo je 1,632 mlrd. eura iz inozemstva

Autor: Poslovni.hr , 15. travanj 2015. u 16:55
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Iz 11 država godišnje stigne 547 milijuna eura, najviše iz Njemačke

Prošle godine na privatne račune građana sjelo je 1,632 mlrd. eura iz inozemstva. Obično se misli da su te uplate doznake koje hrvatski radnici šalju svojim obiteljima, no velik udio u toj svoti čine i inozemne mirovine, objavio je Večernji list.

Mirovinski zavod raspolaže podacima o mirovinama koje su proslijeđene u Hrvatsku iz jedanaest zemalja i prema njima inozemne je mirovine 2013. primilo 163.580 umirovljenika kojima je na račune u Hrvatskoj isplaćeno oko 547 milijuna eura. Iz Njemačke je 2013. stiglo 345 milijuna eura za mirovine 90 tisuća bivših gastarbajtera, što je najveći broj i po udjelu u mirovinama i po broju umirovljenika. Pretpostavlja se da je druga po veličini Austrija, no iz te zemlje podatke o uplatama dostavlja samo jedan od četiriju mirovinskih fondova koji su ovlašteni za isplatu mirovina. 

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentari (1)
Pogledajte sve

čini mi se da su u članku pomiješane godine. prvo piše “prošle godine…”, a kasnije se navodi podatak o iznosu uplata za mirovine u 2013. godini.
no bez obzira, pretpostavimo da je iznos otprilike jednak svake godine ostaje ugrubo milijarda eura uplata što su onda najvećim dijelom rodbinske doznake. i to je odgovor onima koji svaki puta oko izbora viču da dijaspori treba oduzeti pravo glasa jer ne plaćaju porez u Hrvatskoj. s priličnom sigurnošću možemo reći da je od tih novaca oko 25% vjerojatno završilo u državnom proračunu i da ga dijaspora nije poslala ne bi ga bilo. shodno tome možemo reći da dijaspora itekako plaća porez u Hrvatskoj.

New Report

Close