Prosječnom hrvatskom radniku porezi ‘pojedu’ dvije trećine neto plaće

Autor: Poslovni.hr , 08. siječanj 2013. u 12:45
Ilustracija (Sxc)

Siječanj nam donosi novi val poskupljenja potaknut ukidanjem nulte stope PDV-a na osnovne prehrambene namirnice, lijekove i knjige.

Slovenija je početkom godine smanjila porez na dohodak koji plaćaju tvrtke sa 18 na 17 posto kako bi potaknula poduzetnike da zapošljavaju, a njihova su očekivanja da će rezanjem poreza za jedan postotni poen dobiti četiri tisuće radnih mjesta, piše Večernji list.

Osim hotelijera i ugostitelja, kojima je smanjen PDV na 10 posto, drugi porezni obveznici u Hrvatskoj 2013. godine nisu dobili tu vrstu poticaja od države, već suprotno: siječanj nam donosi novi val poskupljenja potaknut ukidanjem nulte stope PDV-a na osnovne prehrambene namirnice, lijekove i knjige, piše Večernji.

Adriatic institut svojevremeno je izračunao da Hrvati 160 dana u godini rade za državu, a na primjeru prosječno plaćenog radnika u zemlji jasno se vidi da radnik koji mjesečno dobije na ruke oko 5500 kuna ili godišnje bruto oko 88 tisuća kuna na godinu vraća državi kroz porez na dohodak, prirez i PDV oko 41 tisuću kuna.  To znači, gotovo polovicu njegova bruta ili dvije trećine neto primanja ide u državni ili proračun gradova i općina. Na tu plaću mjesečno odlazi oko 1900 kuna za porez na dohodak i prirez (godišnje 23 tisuće kuna), a od dijela koji dobije na ruke svaka četvrta kuna (18 tisuća) opet ide u proračun putem PDV-a. Prosječno kućanstvo godišnje troši za život 75 tisuća kuna te na sve usluge i robe koje kupuje plaća 5, 10 ili 25 posto PDV-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close