Prosječno je po blokiranome otpisali 8.891 kuna, najviše HRT i HZZO

Autor: Suzana Varošanec , 23. srpanj 2018. u 15:51
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Država i njezina povezana društva u akciji otpisa dugova do 10.000 kuna blokiranim građanima putem Financijske agencije po novom Zakonu o otpisu dugova fizičkim osobama – na snagu je stupio u subotu, jednokratnom mjerom otpisa izbrisali su oko 856 milijuna kuna glavnice te još oko 490 milijuna kuna po osnovi kamata.

Prema neslužbenim informacijama prosječno je po blokiranome otpisano 8.891 kuna, od čega glavnice u iznosu od 5.623 kn, dok 3.268 kuna iznose kamate.

Financijska agencija će do kraja dana o tome dostaviti obavijest u osobni korisnički pretinac svakog ovršenika te će prvog radnog dana u kolovozu u sklopu očevidnika koji se dostavlja svakom ovršeniku to biti evidentirano.

Izvršeni otpis duga za 150.474 građana, od kojih je njih 6248 u potpunosti deblokirano – podatak s kojim se danas i oglasila Vlada premijera Plenkovića, proveden je automatizmom koji predviđa novi zakon, što znači bez obzira zna li blokirani građanin za to svoje novo pravo li ne zna.

U današnjem otpisu najveći vjerovnici na strani države i s njom povezanih društava koji su u tom smislu prednjačili su HRT s iznosom od 250 mil. kuna  koji su tako otpisani, kao i HZZO s oko 159 milijuna kuna potraživanja otpisanih po navedenom zakonu. Sljedeći po veličini je HŽ Putnički prijevoz sa 4,6 milijuna kuna otpisanih dugova blokiranih građana. 

Očekuje se da će ovom zakonu koji je krenuo s primjenom otpisa dugova do 10.000 kuna, sukladno ranijim najavama, priključiti i jedinice lokalne samouprave sa svojim pravnim osobama, koje su inače problematizare da nemaju mehanizam po kojem bi se taj dug mogao otpisati. Na njih se navodno odnosi još oko 450 milijuna kuna dugova.  

Komentari (3)
Pogledajte sve

i …telefonske račune Romima……to su poslije rekli…….operateri…..itd,itd,,…to je jako bitno ….
zbog blokada telefona i skupih mobitela..djeca ne mogu dobivati novac od doplatka…tj.
muče se sa zaštićenim računima…..jbg bitno da roditelji imaju sve žive aplikacije na uređajima..

Budale i dalje podmirujete svoje obveze ostali stoj.

HRT je otpisao 250 milijuna kuna?? super, znači mi bu.ale ćemo i dalje plaćati tv harač za nikakav program, a sad i još za ove kojima su otpisali obvezu tv harača!!!!!
kako niti jedna politička stranka ili skupina u društvu konačno ne pokrene referendum o ukidanju tog tv harača, prošao bi sa 95%!!!

New Report

Close