Prosječna plaća za veljaču iznosi 5.646 kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. travanj 2016. u 08:28
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Najviša prosječna neto plaća za siječanj isplaćena je zaposlenima u proizvodnji naftnih derivata i iznosila je 12.638 kuna, što je 123,8 posto više od prosjeka za siječanj.

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za siječanj ove godine iznosila je 5.646 kuna, što je nominalno 1,7 posto više u odnosu na isti mjesec lani, a realno za 2,5 posto više, pokazuju konačni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na lanjski prosinac, prosječna je mjesečna neto plaća isplaćena za veljaču nominalno ostala na istoj razini, a realno je porasla 0,7 posto.

Najviša prosječna neto plaća za siječanj isplaćena je zaposlenima u proizvodnji naftnih derivata i iznosila je 12.638 kuna, što je 123,8 posto više od prosjeka za siječanj.

Nasuprot tomu, najniža prosječna neto plaća za siječanj isplaćena je zaposlenima u proizvodnji kože i srodnih proizvoda i iznosila je 3.285 kuna, što je 42 posto manje od prosjeka.

Po podacima DZS-a, prosječna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za siječanj, iznosila je 7.709 kuna, što je na mjesečnoj razini nominalni rast od 0,1 posto, a realni za 0,8 posto. Na godišnjoj razini, prosječna je bruto plaća nominalno bila viša za 2 posto, a realno za 2,8 posto.

DZS u priopćenju o prosječnoj neto plaći napominje kako su ti podaci dobiveni obradom podataka iz obrasca JOPPD i nisu usporedivi s dosad objavljenim mjesečnim podacima.

Naime, s početkom ove godine DZS je prestao prikupljati prosječne mjesečne podatke o bruto i neto plaćama te broju zaposlenih u pravnim osobama putem statističkog obrasca RAD-1 te su, nakon više od 50 godina uporabe, papirnati obrasci zamijenjeni modernijim načinom prikupljanja i obrade podataka iz obrasca JOPPD (izvješće o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja). 

U bivšem načinu mjesečnog prikupljanja podataka o plaćama i broju zaposlenih u pravnim osobama putem istraživanja RAD-1 bilo je obuhvaćeno 70 posto zaposlenih iz svakog odjeljka Nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD).

Statistika o prosječnim plaćama obuhvaća zaposlene u pravnim osobama svih oblika vlasništva, tijelima državne vlasti i tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave na području Hrvatske, dok nisu obuhvaćeni zaposleni u obrtu i slobodnim profesijama i zaposleni osiguranici poljoprivrednici. 

U DZS-u očekuju da će preuzimanjem podataka iz obrasca JOPPD, a koji sadrži informacije o svakoj isplaćenoj plaći na temelju radnog odnosa u Hrvatskoj, obrada podataka o zaposlenima i plaćama biti kvalitetnija i preciznija nego do sada.

Tako u statistici neto plaća za siječanj po prvi put iznose i podatak o medijalnoj neto plaći (plaća koja dijeli zaposlene na dva jednakobrojna dijela, u prvom su oni s plaćom manjom ili jednakom medijanu, a u drugom s plaćom jednakom ili većom od medijana). 

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za siječanj 2016. iznosila je 5.077 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close