Prosječna plaća im je 10.400 kuna, imaju božićnicu, regres… Znate li o kojoj je kompaniji riječ?

Autor: Poslovni.hr , 18. prosinac 2012. u 10:28
Zlatko Koračević (Foto: Jurica Galoić/PIXSELL)

U HEP-u ima oko 13.500 zaposlenih i procjenjuje se da ih je oko 3500 višak.

Kreditni rejting Hrvatske u petak je proglašen 'smećem', a mnogi smatraju kako je jedan od glavnih razloga zbog čega smo u takvom stanju prevelika potrošnja javnog sektora, piše Jutarnji list.

Predsjednik uprave HEP-a Zlatko Koračević još je sredinom godine najavio kako će otpustiti, odnosno stimulativno otpremiti u mirovinu oko 1000 ljudi. No nije otpušten niti stimuliran nijedan radnik, a sugovornici iz HEP-ova sindikata za Jutarnji su list kazali kako je zaposleno još 50-ak novih kadrova i to uglavnom stranačkih, tvrde.  Kolektivni ugovor ističe 31. prosinca, a pregovori sa sindikatima još uvijek nisu započeli kazao je sugovornik iz tvrtke.

U HEP-u ima oko 13.500 zaposlenih i procjenjuje se da ih je oko 3500 višak. Zlatko Koračević najavio je da će ih toliko otpustiti do kraja mandata, no sudeći po dosadašnjem tempu, u HEP-u bi za tri godine mogao imati 200-injak novih radnika, piše Jutarnji list te navodi kako prosječna plaća u HEP-u iznosi 10.403 kune, radnici imaju pravo na regres od 1800 kuna, božićnicu u visni 1700 kuna, potporu na rođenje djeteta 3226 kuna, dar za djecu 600 kuna, uskrsnicu 400 kuna. Zanimljiva je i stavka iz ugovora prema kojoj zaposlenici ne mogu dobiti otkaz ni u slučaju da dođe do privatizacije ili gašenja nekog od dijelova HEP grupe. Radnicima je plaćeno i dopunsko osiguranje, kao i terenski dodatak od 70 kuna.

U sindikatu kažu da se neće odreći nikakvih prava, a sindikalac Denis Geto za Jutarnji je kazao kako će radnici u HEP-u biti posljednji koji će dozvoliti da im se diraju materijalna prava. 'HEP je tvrtka dobitaš. I zašto bi mi patili? Sustav u kompaniji je inertan i trom. Strukture se trebaju ubrzati, no to je nemoguće kad tvrtku ne vodi struka, već politika i nekompetentni ljudi. Što se naših prava tiče mi smatramo da ne vrijedimo ništa manje nego prije. Zato ćemo biti zadnji koji će skinuti gaće pred Upravom', upozorio je Geto.

Komentari (10)
Pogledajte sve

Ovdje se pretpostavljam o bruto 2 iznosu, ali nije stvar u plaćama nego u efikasnosti. Problem je što su radnici u državnim firmama više od 50% radnog vremena ništa ne rade, a oni “manageri” koji bi ih trebali kontrolirati su nesposobnjakovići koji su na pozicije došli po političkom ključu pa i neznaju niti ih zanima šta treba raditi.
Uglavnom treba mijenjati mentalitet a plaće su najmanji problem.

HEP….neka analiziraju Hakom i Plinacro

Hepovci su male bebe

Ok, nije bitno koliko tko zarađuje nego koliko je vrijednosti stvorio x svoje plaće.

Što se mene tiče, plaća može biti i milijardu dolara ako si svojim “kupcima” “investitorima” stvorio 10 x toliko.

od jednog zaposlenog u HEP-u sam čuo da je dobio i puno puta više za rođenje djeteta od 3226 kuna.
a sindikalcima mogu samo poručiti da to što je HEP dobitaš ne znači da vlasnici trebaju bacati novce. iz razgovora sa zaposlenikom HEP-a koji nije ni srednji ni viši menadžment sam mogao samo zaključiti da mu je jako jako dobro.

New Report

Close